Espanya és la novena potència mundial en venda d'armes. Segons l'estudi d'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) sobre transferències d'armes que analitza les operacions entre 2017 i 2021, les exportacions espanyoles ja suposen un 2,5% del mercat mundial. Es tracta d'un 10% més que fa quatre anys, una xifra elevada tenint en compte que globalment s'han reduït les vendes. Aquest negoci que no para de créixer al país, especialment des que ha augmentat la tensió entre Occident i Rússia. Tanmateix, bona part de l'armament made in Spain va cap a l'Aràbia Saudita, el segon país que més en compra del món i que té relacions ben estretes i conegudes amb l'estat espanyol.
Al rànquing, els Estats Units tornen a ser els exportadors d'armes més grans del món, seguit per Rússia, França, la Xina i Alemanya. Només aquests cinc països ja suposen el 77% de totes les exportacions d'armament al món. A més, cal destacar el cas de Corea del Sud, que en només quatre anys s'ha posicionat com un dels grans països fabricadors i ha augmentat les vendes un 177% més. Per contra, Rússia i la Xina n'han venut menys.
Cap a on van les armes?
On més han crescut les importacions és a l'Àsia Oriental i Oceania, amb el 43% de les transferències mundials. També destaca el cas d'Europa, on s'han comprat un 19% més d'armes, el que ja suposa el 13% del total d'arreu del món. Des del SIPRI expliquen aquest fet per la coincidència amb el deteriorament de les relacions de Rússia i Europa en els darrers anys. En concret, el Regne Unit, Noruega i els Països Baixos són els països que més n'han comprat. En aquest sentit, l'informe assegura que s'espera que altres països europeus augmentin significativament les importacions d'armes durant la propera dècada, ja que últimament ja han fet grans comandes.
A banda d'això, les transferències a l' Orient Mitjà continuen sent elevades, mentre que les dirigides a l'Àfrica i Amèrica van disminuir.
El cas ucraïnès
Una altra dada de l'informe que fa reflexionar és el fet que més del 80% de les armes russes provenen d'Ucraïna, un país que ara han envaït. Des de l'any 2010 fins al 2020, els ucraïnesos van guanyar més de 750 milions de dòlars gràcies a aquest negoci amb Putin, tot i estar vivint el conflicte del Donbass o de Crimea. Els altres dos països a qui Ucraïna ven més armament són la Xina i Tailàndia.