Junts per Catalunya s'ha convertit, després de les eleccions del 23 de juliol passat, en el partit que té la clau per decidir si Pedro Sánchez podrà ser reelegit president del govern espanyol. Que el partit independentista se situa com a factor clau en les negociacions per la investidura va quedar demostrat després de la visita de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a Brussel·les per reunir-se amb el president a l'exili i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont i, també, després de la conferència de Puigdemont a Brussel·les, el dimarts 5 de setembre passat, on va fixar l'amnistia com a condició "prèvia" per començar a negociar un "acord històric" amb l'Estat.
Doncs bé, tota aquesta atenció sobre Junts per Catalunya ha impulsat el partit en el cas que se celebressin unes noves eleccions generals. Segons una enquesta publicada per El Mundo, en cas de repetició electoral, Junts per Catalunya aconseguiria un escó més que als comicis del 23-J, ara en té 7 i n'aconseguiria 8, i superaria, així, ERC, que ara en té 7 i es mantindria també amb 7. Aquest sondeig mostra que les negociacions de Junts amb el PSOE donen els seus fruits i els situen per davant dels republicans en cas de repetició electoral. Els d'ERC, a les darreres eleccions, van obtenir 7 escons (igual que Junts), però en van perdre sis respecte als comicis del 2019, en què havien arribat als 13 diputats.
Segons el calendari, si es repetissin eleccions, seria el pròxim 14 de gener, data que quedaria fixada en cas que d'aquí a 15 dies el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no obtingui el suport necessari per ser investit president i no s'arribi a un acord entre el PSOE i les forces independentistes per permetre la investidura de Pedro Sánchez. Segons l'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, l'estratègia de pressió de Junts per Catalunya està donant resultat.
Resultats molt similars en cas de repetició electoral
Si Sánchez no es posa d'acord amb els independentistes i aquests no li garanteixen el seu suport, es repetirien eleccions, i la imatge que en sortiria seria molt semblant a la que va sortir dels comicis del 23 de juliol. El PSC, que ja no estaria encapçalat per Meritxell Batet (que la setmana passada va anunciar que deixava la política i renunciava a l'acta de diputada), perdria un diputat i passaria de 19 a 18, precisament el que guanyaria Junts per Catalunya. El PP mantindria els sis diputats del 23-J en el cas de repetir-se eleccions, Sumar es quedaria igual, amb set escons, i Vox mantindria els dos que té ara.
A Junts, tal com destaca el diari citat, no el penalitza haver passat del "no a tot" amb Sánchez a mostrar-se disposats a seure a parlar, sempre amb unes línies vermelles (les quals va marcar el president a l'exili durant la seva conferència de la setmana passada). Durant la Diada d'aquest dilluns es va poder comprovar que Puigdemont continua sent reivindicat, mentre que ERC va haver de rebre alguna escridassada. A l'inici de la convocatòria de l'11-S, els republicans van ser escridassats per alguns dels presents, amb un "no teniu vergonya" i "govern dimissió", mentre que la resta dels manifestants van respondre amb un crit unitari d'"independència", al qual es van unir els representants d'ERC. De fet, El Mundo afirma que Puigdemont destaca com el líder autonòmic més conegut entre els catalans (94,3%), per sobre del màxim responsable d'ERC, Oriol Junqueras (92,2%), el president del Govern, Pere Aragonès (87,7%), o el socialista Salvador Illa (86,4%).
Eleccions al Parlament
L'enquesta d'aquest dimecres és doble, ja que també augura quins serien els resultats en cas que se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya, que —si no s'anticipen— estan previstes per a principis de 2025 (les darreres van ser el 14 de febrer de 2021). Junts ja empataria amb ERC en diputats i tots dos partits assolierien 31 escons, tot i que ambdós també perdrien percentatge de vot i diputats respecte al 2021 (ara ERC en té 33 i Junts 32).
Ara bé, el gran beneficiat, si ara se celebressin eleccions al Parlament, seria el PSC de Salvador Illa, que es confirmaria com a guanyador i passaria de 33 escons a 36. Un altre beneficiat d'unes eleccions al Parlament seria el PP, que després d'haver caigut fins als només 3 diputats el 14-F de 2021, ara en guanyaria 10 i arribaria als 13. Vox, per la seva banda, en perdria 3 i passaria de 11 a 7 representants. És fàcil veure d'on sortirien els diputats que guanyaria el PP ja que, en cas de celebració d'eleccions ara, Ciutadans perdria els 6 diputats que té al Parlament i es quedaria sense representació. D'aquesta manera, Cs només mantindria un diputat a tot Espanya, el que té a les Corts de Castella i Lleó, Francisco Igea. Finalment, En Comú Podem guanyaria dos escons (i passaria de 8 a 10), els mateixos que perdria la CUP que baixaria de 9 a 7.