Enmig de l'escàndol dels cartells sobre els germans Maragall i l'endemà d'una reunió de l'independentisme a Waterloo, des d'Esquerra Republicana asseguren que les negociacions amb el PSC són “fluides i avancen a “bon ritme”. Són les paraules utilitzades per la portaveu del partit, Raquel Sans, sobre les converses amb els socialistes davant una possible investidura de Salvador Illa. Segons Sans, en aquestes es tracten les quatre carpetes que han plantejat els republicans, que tenen un equip negociador per cadascuna d'elles: la més important és la del finançament singular (i just, segons el faristol del partit que s'ha emprat en la roda de premsa), la defensa de la llengua catalana, l'estat del benestar però també l'autodeterminació, amb el focus posat sobre un referèndum d'autodeterminació. 

Un acord “possible” abans que acabi el juliol

Sans, però, ha rebutjat entrar al detall de l'estat d'aquestes negociacions, plantejant que potser en el mateix moment que ella estava parlant en roda de premsa, hi havia un grup negociador tractant una de les carpetes esmentades i arribant a un nou pacte. Sí que ha puntualitzat que la que es troba més avançada és la que gira al voltant del finançament, descartant valorar la possibilitat d'un consorci tributari tal com proposen els socialistes. En aquest sentit, ha recordat que el partit ha fixat finals de juliol per arribar a un preacord d'investidura, que després haurà de validar la militància del partit en una consulta i ha advertit de la possibilitat que aquesta el rebutgi si no el consideren suficient. Preguntada per si creu que és possible en aquests moments arribar a un pacte amb els socialistes abans que acabi el mes, ha assegurat que sí, però que “dependrà de com s'avanci en aquestes qüestions”, i recordant un dels mantres d'ERC des del 12-M, que la pilota està a la teulada del PSC i que, per tant, és responsabilitat seva. 

Sobre la possibilitat d'un acord amb Junts, la portaveu d'ERC ha explicat que encara conversen amb ells, però ha recordat que en qualsevol cas és necessària una abstenció dels socialistes que ara mateix sembla molt lluny de produir-se. Així, també ha descartat que en cas que hi hagi una repetició electoral, l'independentisme es pugui presentar sota una candidatura unitària. 

Reunió de l'independentisme a Waterloo

Aquest diumenge va estar marcat per una gran trobada de l'independentisme a Waterloo, amb el president Pugidemont fent d'amfitrió a la Casa de la República. Sans ha evitat també entrar en detalls sobre aquesta trobada del moviment, que es produeix dies més tard que l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, també viatgés a Bèlgica per trobar-se amb Puigdemont després d'anys sense veure's en solitari. L'ha reduïda a una reunió centrada en l'aplicació de la llei d'amnistia després del posicionament del Tribunal Suprem, que descarta aplicar-la als exlíders del procés condemnats per malversació i tampoc aixecar les euroordres contra Puigdemont i la resta d'exiliats. ERC va estar representada per Juli Fernàndez i Marta Vilaret i ha estat ella, que seguia la roda de premsa des del fons de la sala, qui ha negat que en aquesta reunió es demanés a ERC que trenqués amb el PSC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!