Les pàgines del calendari van caient i aquest divendres s'ha consumit la segona setmana del termini de dos mesos de què disposen ERC i Junts per tancar un acord de Govern abans que s'activi el mecanisme d'autodissolució del Parlament i es convoquin noves eleccions. I això no obstant, l'acord continua sense perfilar-se i la investidura apareix encara sense data.

Amb tot, els negociadors han volgut canviar la dinàmica de tensió que s'havia instal·lat abans de Setmana Santa arran de l'abstenció de Junts, que va tombar les dues votacions d'investidura a què es va sotmetre Pere Aragonès i va posar en marxa el compte enrere de dos mesos.

Aquest dijous, després de la reunió que van mantenir al Parlament els negociadors dels dos partits, tant els representants d'ERC com els de Junts van assegurar que les converses anaven bé. Fins i tot, algú amb més entusiasme que convenciment, va arribar a afirmar que anaven molt bé. Tot plegat a través de les escadusseres paraules que deixaven caure mentre travessaven amb rapidesa els passadissos de la Cambra per fugir de les preguntes dels periodistes.

Consell per la República

A diferència a les converses prèvies a Setmana Santa, el Consell per la República ja no és l'escull, especialment després que el mateix Consell s'obrís a introduir els canvis que fossin necessaris per facilitar l'acord i malgrat la polseguera aixecada per l'anunci sobre la posada en marxa d'una identificació digital per als seus membres.

De fet, fonts coneixedora de les negociacions asseguren que aquest tema ha quedat aparcat. Però no tancat. Com tampoc s'ha concretat el full de ruta que ha de seguir el pols independentista amb l'Estat ni la coordinació entre els dos partits en aquest tema.

Programa de Govern

La reunió de dijous, això no obstant, va abordar el programa de Govern. Hi ha hagut intercanvi de propostes per escrit, inclosa una síntesi dels programes dels dos partits preparada pels republicans. Però el moll de l'os, com és habitual, se situarà en l'estructura de Govern.

Junts ha deixat clar des del primer moment que el punt de partida de les seves demandes és el repartiment de carteres que va acordar amb els republicans després de guanyar les eleccions el 21-D, però a la inversa. Això situa una vicepresidència amb Economia com el principal departament en mans del partit de Carles Puigdemont i, tot apunta que encapçalada per Elsa Artadi. Els republicans han desglossat d'aquest departament, entre d'altres qüestions, els fons europeus.

A l'hora de definir el programa i l'estructura de Govern, Junts insisteix a reclamar la màxima concreció de totes les qüestions abans de tancar un acord. Situa aquest com un objectiu essencial per evitar futurs conflictes.

Màxima discreció

El contingut de les converses es manté envoltada d'una gran discreció. Fins i tot s'evita entrar en detalls en reunions internes, com la que van mantenir dijous passat l'executiva i el grup parlamentari de Junts i on els negociadors van assegurar que les converses avancen de manera fluïda.

A més, segons s'insisteix, l'acord no passa només per les escasses reunions dels dos equips negociadors. Els contactes són sovintejats més enllà d'aquestes trobades formals i dels components de les dues delegacions negociadores.

De fet, el termòmetre -o les contraofertes- de les converses sovint apareix als missatges públics que s'envien uns i altres a través dels mitjans de comunicació. Una entrevista, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va servir per explicar que Junts estaven disposats a investir Aragonès i quedar fora del Govern si no hi havia acord. La resposta dels republicans a la proposta recollint el guant també va arribar pels mitjans de comunicació.

Intervenció d'Aragonès

La negociació tampoc no és aliena a la intervenció dels màxims responsables de les dues formacions. Aquests dissabte, el vicepresident del Govern i candidat d'ERC, Pere Aragonès, té previst abordar la situació, entre d'altres, amb els representants d'ERC a la negociació -Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Sergi Sabrià-.

Posteriorment protagonitzarà una compareixença pública, en un moment en què la falta d'acord comença a provocar inquietud a les files independentistes. Ahir la cupaire Mireia Vehí va instar ERC i Junts a estar a l'altura i formar Govern plegats, mentre que aquest matí ha estat el líder de Demòcrates, Toni Castellà, qui ha emplaçat els dos partits a tancar un acord i acabar amb el que ha descrit com a partidisme fratricida

Afer Cuevillas

Enmig de tot plegat, ha aparegut la sortida de Jaume-Alonso Cuevillas de la Mesa del Parlament després de desmarcar-se de les resolucions sobre el Rei o l'autodeterminació. En un primer moment, ERC va vincular la votació de la substituta de Cuevillas, Aurora Madaula, a l'acord sobre la investidura, però finalment els republicans han deixat clar que no posaran cap entrebanc a votar la nova secretària segona que ha designat Junts.

Des del partit de Carles Puigdemont es recorda que aquest repartiment forma part del pacte tancat per la constitució de la Cambra i que, de fet, és una regla no escrita que tots els grups respectin el repartiment resultat de la primera votació en què es fixa els components de la Mesa.

Cuevillas i Borràs abans del debat d'investidura de la setmana passada / Sergi Alcàzar

Aquest tema, es va abordar també dijous a la reunió del grup parlamentari i l'executiva de Junts on la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va explicar com va decidir el relleu de Cuevillas després que es va abstenir en la votació en què tots els membres independentistes de la Mesa van avalar que el diputat Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, pogués delegar el seu vot. Cuevillas va argumentar per abstenir-se que és representant legal de Puig. L'explicació de Borràs davant del grup i l'executiva no va satisfer Cuevillas, que va explicar que diferia en alguns punts, però preferia matisar-los en privat.

 

A la imatge principal, Pere Aragonès durant el debat d'investidura / Sergi Alcàzar