No s'aixequen de la taula, però, ara per ara, les negociacions a contrarellotge entre el PSOE i Unidas Podemos no estan produint gaires “avenços”. La nova oferta socialista no acaba de convèncer. Així ho alerten des de l’entorn de Pablo Iglesias a 24 hores de la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez. Els caps dels equips negociadors, Carmen Calvo i Pablo Echenique, porten reunits tot el matí d’aquest dimecres per tractar de salvar el govern de coalició abans que expiri el termini. Però en aquests moments demanen “prudència” perquè ni de bon tros està lligat.
“Cal ser prudents i no aixecar les expecatives”, avisen fonts d’Unidas Podemos, que ho justifiquen en el fet que “no està havent-hi amb prou feines avenços en les propostes que fa el PSOE”. Malgrat tot, cap de les dues formacions no s’aixeca de la taula de negociacions perquè saben que el rellotge prem. El PSOE va decidir, després de la votació fallida d'aquest dimarts, prendre la iniciativa i fer una nova oferta als seus potencials socis. Però aquesta no els ha acabat de satisfer.
Després que la primera votació naufragués, Pedro Sánchez va reunir-se amb el seu nucli dur, com Carmen Calvo i José Luis Ábalos, al Congrés dels Diputats, on van acordar moure fitxa i fer una nova oferta a Unidas Podemos.
Aquest és l'últim intent. Falten 24 hores per a la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, la definitiva. Després de la primera votació fracassada, els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos han deixat lliures les seves agendes per tornar a asseure a la taula de negociació, en reunions intenses i discretes, per salvar el que podria ser el primer govern de coalició després de la Segona República. Totes dues formacions, que ja estan negociant amb Carmen Calvo i Pablo Echenique al capdavant, confien a trobar un punt mig que els permeti aparcar les diferències. Sens dubte, el rellotge prem. I el debat a l'hemicicle ha deixat moltes ferides a curar.
Aquest dimarts, Sánchez només va aconseguir el suport del diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). Els independentistes catalans hi van votar en contra i Unidas Podemos va abstenir-se "com un gest més per facilitar les negociacions". El principal obstacle continuen sent els càrrecs del Consell de Ministres. Des d'Unidas Podemos denunciaven que només els oferien responsabilitats decoratives i una vicepresidència per a Irene Montero que estava "buida de contingut", sense competències reals, com si fossin direccions generals. En canvi, des del PSOE defensaven que "s'està fent una oferta per a fer política molt important de manera molt respectable als perfils que representa el seu projecte polític". Les posicions estan molt allunyades i caldrà veure si són capaços d'acostar-les. Les relacions personals també estan molt danyades.
Consultar les bases del PSOE
Segons el reglament del PSOE, el partit ha de consultar les bases en dues situacions: si hi ha un acord per un govern de coalició amb un altre partit o si s’ha de donar suport al candidat d’una altra formació. Estem en el primer supòsit, i així ho podria aprovar l’executiva en la seva reunió d’aquest dijous. La consulta podria tenir lloc aquest cap de setmana, després de la suposada investidura positiva, per a ratificar l’entesa. El calendari no permet fer-ho abans.
Setembre "ho complica tot"
Si la investidura no sortís endavant aquesta setmana, el setembre seria molt més complicat. Els vots d'Esquerra Republicana són imprescindibles. Aquest mateix dimecres, Gabriel Rufián ha avisat que deixar-ho per setembre "ho complica tot", especialment en el context que tindria lloc: després d'una nova Diada reivindicativa a Barcelona i a les portes de la sentència de l'1-O a Madrid.