L'acord que negocien PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez segueix sense tancar-se, per més que els socialistes s'escarrassin a anunciar des de fa dies la seva imminència. La cúpula del partit de Carles Puigdemont s'ha reunit aquest dilluns de nou a Brussel·les i la major part dels seus membres han agafat l'avió de tornada cap a Barcelona a primera hora de la tarda sense haver pogut beneir un acord. Durant tota la jornada, com va fer la setmana passada, ha estat esperant a un hotel de la capital belga el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, preparat per rubricar el pacte quan aconsegueixi llum verda. L'abast de l'amnistia per tal que reculli els casos de lawfare es manté com a centre del debat.
Un cop el secretariat de Junts ha tornat a Barcelona, amb Carles Puigdemont s'han quedat a Brussel·les la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, a més de la responsable del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras. Amb tot, a mitja tarda tant socialistes com Junts han començat a emetre missatges en el sentit que tampoc aquest dilluns es podria tancar el pacte i que les converses hauran de continuar dimarts.
Lawfare
L'objectiu de Junts és que persones que han quedat en el punt de mira judicial per la seva vinculació al Procés, però que estan sent perseguides a través de causes que no tenen res a veure amb la consulta del 9-N o el referèndum de l'1-O no quedin fora de l'amnistia. Aquest seria el cas de Josep Alay, cap de l'oficina de Puigdemont, investigat al cas Volhov i a Tsunami Democràtic, que té també una causa oberta per prevaricació i malversació arran d'un viatge a Nova Caledònia amb motiu del referèndum del 2018. Turull va garantir divendres passat en un missatge als membres de l'executiva de Junts que el partit no deixaria "cap soldat a l'estacada" amb una amnistia pensada només per a VIPS.
Això no obstant, fins aquest diumenge, el PSOE no va acceptar entrar a negociar el lawfare. Ha obert aquesta carpeta en constatar que no hi havia una altra via per desbloquejar les converses, embarrancades des del divendres. Junts reclama que la llei no deixi dubtes sobre l'abast de l'amnistia i que no quedi en mans de la interpretació dels jutges la seva aplicació.
Puigdemont, investigat
Això no obstant, al llarg de la jornada a les dificultats evidents per aconseguir perimetrar l'amnistia, s'hi han afegit nous moviments a l'Audiència Nacional. Mentre els negociadors intercanvien propostes sobre el redactat de la llei, el jutge Manuel García Castellón ha fet públic aquest dilluns l'escrit en què resol que investiga Carles Puigdemont i la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, pel cas de Tsunami Democràtic, obert pel delicte de terrorisme.
No només això, el jutge de l'Audiència ha demanat a la Guàrdia Civil que investigui la vinculació entre el bloqueig de l'aeroport de Barcelona per part de Tsunami amb la mort per un atac de cor d'un passatger francès que estava la Terminal-2. "No es pot minimitzar l'impacte que va tenir per a la vida i integritat de les persones", adverteix el magistrat. Aquest extrem podria provocar que la causa de Tsunami no pogués ser inclosa en una amnistia que contempli el delicte de terrorisme, amb el matís de no incloure morts ni accions de sang.
Al vespre, la impossibilitat de tancar un acord entre PSOE i Junts sobre la llei d'amnistia no ha impedit que el Consell General de Poder Judicial (CGPJ) aprovés una declaració institucional en contra. El text, impulsat pels vuit membres conservadors del Consell, s'ha aprovat amb nou vots a favor, cinc en contra i un vot en blanc. Un dels vocals progressistes, Alvaro Cuesta, no s'ha presentat al ple. L'escrit assegura que la llei d'amnistia, encara no nata, "violenta la Constitució" i converteix la Justícia "en una quimera".
El PSOE, que al llarg del dia ha denunciat atacs a diferents seus territorials del partit, ha tancat la jornada amb una nova nit de protestes a diferents seus i tensió al carrer Ferraz.