Noves reclamacions per la protecció de la llengua catalana entre els infants. La Xarxa de Famílies en Defensa de la Immersió (Xafa) ha fet pública una carta d'un pare adreçada a la directora de l'escola i a la tutora del centre on va el seu fill de 6 anys. Tot i que no especifica el nom del centre, indica que es tracta d'una escola pública i està ubicada a "una capital de comarca". En la carta el pare del menor reclama a les dues responsables que apliquin la llei d'immersió lingüística, que hauria de facilitar que els infants que no parlen català a casa el practiquin a l'escola en totes les etapes de l'ensenyament per tal d'aconseguir el màxim coneixement de la llengua catalana.
L'estat del català a l'escola
En aquest cas, el pare detalla que el seu fill ha començat a cursar 1r de primària i "s'ha llevat plorant i ha explicat que se sentia molt malament per no parlar en català amb els seus companys de classes", tot i que el nen "ho intentava, però que no podia". En aquest sentit, ha assegurat que tant la mare com ell "ens hem sentit impotents, fins i tot culpables, tot i no haver-lo pressionat mai a mantenir el català a l'escola", però que l'infant si detecta que "per a nosaltres és important i també percep la nostra preocupació per l'estat del català a l'escola". El motiu pel qual s'està produint a aquesta situació, segons explica el pare és que en fer el canvi de cicle a la primària "s'ha dividit el grup de nens catalanoparlants que s'havia creat a la classe el primer any". En aquest sentit, recorda que el primer any d'infantil —I3— "parlaven en castellà entre ells, però finalment es van reconèixer com a tals i es van anar passant al català (...), però ara s'ha desfet tota aquella feina".
Davant del nou escenari i assessorat per la Xafa, planteja 3 mesures per revertir la situació actual. En primer lloc, asseure el nen amb altres criatures catalanoparlants a l'aula i mirar "d'animar-los a parlar català entre ells" per tal d'agafar l'hàbit. En segon lloc, "establir la norma a l'escola que tots els alumnes es dirigeixin en català als docents i els monitors", ja que segons argumenta això donaria oportunitats de practicar el català oral. "No pot ser que la majoria de companys del meu fill, passats tres anys a l'escola, encara no sàpiguen parlar català o el parlin fent grans esforços". En aquest sentit, ha assegurat que "aquest desconeixement els converteix en monolingües castellanoparlants". Per últim, demana que es facin "pràctiques setmanals de conversa en català entre iguals, com en qualsevol escola d'idiomes".
Des de la Xafa han indicat que la directora ja ha contestat a aquest missatge del pare, assegurant des de l'escola "som conscients de la situació que descrius", i que s'estudiarà la forma d'incorporar-les a les mesures "que ja s'apliquen a l'escola". L'associació critica que el projecte lingüístic "porta més d'un any despenjat i en revisió".