L'expresident del govern espanyol durant l'última etapa del dictador Francisco Franco, Luis Carrero Blanco, va ser assassinat per ETA en un atemptat que aquest dimecres farà 50 anys. El paper de Carrero Blanco havia de ser clau. Amb Franco cada cop més envellit, era una persona de la seva confiança que havia de seguir el llegat del dictador i va donar suport a la planificació de la successió monàrquica en la figura de Joan Carles I. La seva idea era que, amb la successió de Franco al rei Borbó, s'implantés una monarquia autoritària per seguir la ideologia franquista d'un estat dictatorial, que apostés pel nacionalcatolicisme i ultraespanyolista. Això ho va truncar la banda terrorista d'Euskal Herria, ETA, un 20 de desembre del 1973.

Operació Ogre

En el context de l'Operació Ogre, ETA executava l'atemptat més important contra la dictadura des de la Guerra Civil Espanyola. El seu assassinat va comportar un gran impacte, sobretot políticament, ja que va reforçar la línia dura del franquisme, liderat pel que va acabar sent el seu successor al capdavant de l'executiu dictatorial: Carlos Arias Navarro. Precisament, per això, després de l'atemptat van sorgir teories conspiranoiques sobre qui hi havia realment darrere l'atemptat. I més tenint en compte que Carrero Blanco s'havia reunit el dia abans amb l'aleshores secretari d'Estat dels Estats Units, Henry Kissinger, i la desclassificació de documents l'any 2008 que incloïa una nota de l'Ambaixada dels Estats Units a Madrid al Departament d'Estat del govern nord-americà que apuntava que "el millor resultat que podia sorgir era que Carrero desaparegués d'escena, amb una possible substitució pel general Díez Alegría o Castañón". 

La CIA pel mig

Precisament, per això, el net de Carrero Blanco, José Enrique Carrero-Blanco, posa el focus en el Centre d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA). "Jo crec que la CIA coneixia l'atemptat. El grau de participació o no, això ja... De participar, jo entenc que la CIA ho va fer, el govern federal no entenc que hi tingués interès sabent com sabia perfectament que el franquisme moriria amb Franco", ha dit el net de Carrero Blanco en una entrevista a El Mundo. De fet, creu que s'utilitza la teoria que es basa en el fet que el seu avi succeiria Franco per justificar l'atemptat. De fet, José Enrique detalla que Carrero Blanco no volia estar en política i que quan morís [Franco] volia deixar el càrrec i "posar-se a disposició" del rei Joan Carles

Arias Navarro i el gendre de Franco

Així mateix, apunta a un altre nom: Carlos Arias Navarro, qui acabaria sent el successor de Carrero Blanco. Aleshores, Arias Navarro estava al capdavant del Ministeri de Governació, que podria equivaldre a l'actual cartera d'Interior. "És cridaner que el responsable de la seguretat del president del govern fos promogut per ocupar el seu lloc. El normal és que una fallada de seguretat d'aquestes dimensions hagués suposat el seu cap", opina el net de Carrero Blanco, qui denuncia que "s'apalanqués" en la successió i explica que el mateix expresident del govern franquista estava molt molest amb Navarro.

José Enrique també posa un tercer implicat: el gendre del dictador Franco, Cristóbal Martínez-Bordiú. "Hi havia molta gent dins del règim que es volia carregar el meu avi. Crec que hi havia molta gent dins del règim, del búnquer —el sector més radical del franquisme— que estaven interessats a treure-se'l de sobre", subratlla, mentre explica els enfrontaments del seu avi amb el gendre de Franco. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!