La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat avui que la persecució judicial per la consulta sobre la independència del 9-N – que afecta l’expresident Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs- “de res servirà”. Munté ha assenyalat que “farem tot el possible per revertir-ho”, perquè se “cessi” la persecució, però advertint que si no passa “trobarem la manera de denunciar-ho arreu”.
“De res servirà aquesta cadena de despropòsits, perquè en una democràcia no es pot empresonar les urnes”, ja ha clamat prèviament el diputat de Junts Pel Sí Lluís Llach, encarregat de fer la pregunta a Munté, i ha lamentat que al veure néixer “la imperfecta democràcia espanyola”, esperaven anar “perfeccionant” l’eina que era la Constitució. Finalment, però, ha constatat que se n’ha fet una interpretació “barroera” i que testimoni d’aquest fet és la majoria parlamentària independentista.
Per Munté, els que estan en contra el dret a decidir “van intentar impedir que les urnes hi fossin”, quan en “un Estat normal això seria un triomf de la democràcia”. La consellera ha defensat que la judicialització del procés participatiu és “injusta” i “vergonyant”, perquè l’actuació del Govern diu que va ser “totalment legítima”, “ajustada a dret”.
Igualtat de gènere
Però aquesta no ha estat l’única intervenció que ha fet durant la sessió de control als consellers. La dirigent ha estat interpel·lada pel grup socialista, que l’ha acusat de no estar fent res per la igualtat de gènere. Concretament han criticat que el grup de Junts Pel Sí s’oposés en comissió parlamentària a la petició de desplegar els articles no suspesos pel TC d'un reglament.
“Per vostès els tuits, nosaltres seguirem fent feina per desplegar la llei”, ha deixat anar en primer terme, visiblement molesta, exclamant que el PSC va caure en aquesta “tramposa” proposta. Munté ha afirmat que s’ha d’aplicar tota, i per això van oposar-s'hi, perquè consideren que hi ha temes sensibles que, malgrat el TC, s’han d’intentar continuar aplicant.
Caos de Vueling
"Il·lusions, esperances, vacances". Pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el Govern "no improvisa" si aquestes variables estan en joc, "encara que no en tingui la competència". Després de la queixa expressada pel diputat de Ciutadans Fernándo de Parámo pels més de 200 vols cancel·lats i 35.000 usuaris afectats pel caos de Vueling, Baiget ha donat a conèixer tot un reguitzell de mesures posades en marxa per l'executiu per pal·liar la situació.
Baiget ha explicat que en primer terme es van posar en contacte amb l'aerolínia, seguit d'un requeriment a AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) perquè posés punts d'informació a l'aeroport del Prat. Com que això no va tenir efecte, va haver de ser l'Agència Catalana de Consum qui va posar inspectors diaris amb un horari de 8:30 del matí a 8:30 de la tarda. A més, es va convocar AENA per "exigir explicacions i un pla de contingència".
Amb tot, però, ha celebrat que actualment ja hi hagi menys retards i vols que s'anul·len, gràcies al fet que la companyia hagi contractat més personal i més avions. Sobre les indemnitzacions, ha revelat que Vueling s'està movent per retornar els diners i que, en qualsevol cas, "si hi ha alguna mancança, seran sancionats".