El rotatiu nord-americà The New York Times, ha denunciat en la seva versió en castellà el nacionalisme del Partit Popular i "el seu to més dur cap al moviment independentista a la comunitat de Catalunya."

En un article publicat aquest dissabte, l'autor, Nicholas Casey, ha comentat les darreres controvèrsies del partit de Pablo Casado, criticant la radicalització del discurs del PP i la seva associació amb els ultres de Vox, als quals titlla de "Trumpistes": "Fins on estan disposats a arribar els conservadors del país en el seu nacionalisme per intentar augmentar la seva popularitat?" pregunta Casey. 

Seguir a Vox

A l'article, Casey explica la història recent del Partit Popular, incidint en la radicalització gradual dels conservadors, que fa tan sols uns anys esperaven guanyar el vot de centre, però que han acabat sent desplaçats encara més a la dreta arran de la irrupció de Vox al Congrés espanyol. Com a conseqüència, escriu The New York Times, el PP ha adoptat en el seu discurs "conservador" idees nacionalistes importades de l'extrema dreta, com ara la glorificació de la conquesta d'Amèrica i la defensa de símbols com ara "la creu, la bandera i els toros" que els allunyen del pensament liberal. 

Portar Puigdemont

Tal com assenyala Casey, durant el seu discurs al darrer acte de la convenció estatal del PP, el seu líder, Pablo Casado, va emprar un llenguatge obertament incendiari i un "to més dur" amb temes com ara la immigració, l'avortament, la religió i també l'independentisme català. Més concretament, Casado va culminar la seva adreça als militants del PP amb una promesa amenaçadora: “Portar Puigdemont al Tribunal Suprem encara que hàgim de viatjar fins a l’últim país d'Europa”. 

Contra el Papa

En l'article, The New York Times remarca com la radicalització del discurs del PP ha resultat en accions sorprenents, com ara la crítica del Papa per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a qui descriuen com "potser la figura més poderosa a l'alça en el Partit Popular".

Segons Casey, la decisió del PP de fer apologia de la conquesta d'Amèrica, un tema del qual els líders del partit "no parlaven mai" marca una aposta clara pel populisme de dretes per tal de competir amb Vox costi el que costi; una reversió al nacionalisme més ranci que només busca guanyar vots.

Isabel Díaz Ayuso va reaccionar la setmana passada des dels Estats Units a les paraules del papa Francesc, que va demanar perdó a Mèxic pels "pecats" de l'Església durant l'evangelització en la conquesta d'Amèrica. La presidenta de la Comunitat de Madrid no va amagar la seva "sorpresa" davant aquestes declaracions. Ayuso va qüestionar el fet que el Papa "hagi parlat així d'un llegat com el nostre, que va ser precisament portar l'espanyol i, a través de les missions, el catolicisme i per tant la civilització al continent americà".

 

Foto principal: el líder del Partit Popular, Pablo Casado, durant l'últim acte de la convenció estatal del PP a València / Europa Press