Els viatges a Moscou del cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Alay, s’han convertit en protagonistes d’un reportatge a The New York Times en què es recullen les tesis del jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, sobre la via russa del finançament del procés.

El reportatge del NYT fa una detallada descripció dels viatges d'Alay a Rússia, que inclouen entrevistes amb Andrei Bezrukov, exagent de la intel·ligència russa que ha inspirat la sèrie The Americans sobre una parella d’espies russos als Estats Units durant la Guerra Freda. Alay ha traduït el llibre autobiogràfic d’Elena Vavilova, l’esposa de Bezrukov i coprotagonista de la sèrie, com ell mateix ha explicat abastament a Twitter.

Per contra, The New York Times, no recull el fet que el fiscal ha desmuntat els arguments del jutge per pretendre investigar cap vincle de finançament irregular d’origen rus. Igualment, la Fiscalia ha rebutjat un altre dels fonaments del reportatge, que es pugui provar la vinculació de tot plegat amb Tsunami Democràtic malgrat la pretensió del jutge d'enviar aquesta peça a l'Audiència Nacional. El relat del diari se circumscriu a l’informe de la Guàrdia Civil i un informe de deu pàgines d’intel·ligència europea que hi conté.

Assassins a sou

Per contextualitzar els fets, el diari recorda que ni la UE ni els Estats Units no van fer costat al referèndum independentista, però en canvi afirma que a Rússia sí es va obrir “una porta”. Asseguren que aquesta vinculació s’emmarcaria en l’estratègia de Vladimir Putin de promoure inestabilitat a Occident i recullen l’argument del jutge, que el fiscal ha tombat explícitament, d’intentar equiparar aquesta situació amb una operació de finançament il·legal de la Lliga Nord per part de Rússia.

El diari emmarca tot plegat en una “guerra híbrida del Kremlin contra Occident”, amb propaganda, desinformació, finançament secret, atacs informàtics i assassinats a sou, per erosionar l’estabilitat dels adversaris de Moscou.

Melena de Beatles

Tot i aquests prolegòmens el NYT admet, però, que no està clara la suposada ajuda que del Kremlin a l’independentisme ni tan sols si ha existit realment.

Igualment, recull que les autoritats espanyoles sostenen que un grup militar rus relacionat amb cops d’Estat, Unitat 29155, va ser a Catalunya pels volts del referèndum, però admeten que “Espanya no ha presentat evidència que hagin tingut un paper actiu”.

El text, on es descriu a Puigdemont com un experiodista amb melena a l’estil dels Beatles, explica un seguit de viatges d'Alay a Moscou, alguns dels quals el director de l'oficina situa en els contactes que mantenen arreu del món mentre que altres neguen que s’hagin produït.

Net espia KGB

Entre aquests contactes que es consideren com a sospitosos hi ha un periodista, Yevgeny Primakov, que apareix descrit com a net d’un espia del KGB, que va entrevistar Puigdemont i que, posteriorment, va ser designat responsable d’una agència de cultura del govern rus, la qual cosa Alay va valorar positivament en un missatge.

Alay anava acompanyat en aquests viatges d’Alexei Dmitrenko, un empresari rus casat amb una dona catalana, al qual el 2019 se li va denegar la ciutadania espanyola, arran del seus contactes russos, segons el ministeri de Justícia.

L’informe de la Guàrdia Civil en què se sosté la informació del NYT recorda que mesos després de tot plegat va sorgir Tsunami Democràtic. A més, tres dies després de l’ocupació de l’aeroport d'El Prat per part de Tsunami Democràtic, Alay i Dmitrenko es van reunir dos russos a Barcelona, Sergei Sumin, membre d’una agència que supervisa la seguretat de Putin, i Artyom Lukoyanov, fill adoptiu d’un exconseller de Putin. Tot i que admet que l’informe de la Guàrdia Civil no aporta cap detall, el text conclou que van parlar del moviment independentista.

També l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, apareix en els viatges. Va viatjar a Moscou, segons l’informe i es va reunir amb un personatge que descriuen com a membre del crim organitzat rus, Vasily Khristoforov. La raó argumentada per l'advocat és que porta des del despatx professional afers relacionats amb els casos judicials de Khristoforov.

 

A la imatge principal, el cap de l'Oficina de Carles Puigdemont, Josep Alay / Carles Palacio