La predisposició dels mallorquins d'abolir la monarquia ha arribat al The New York Times. El diari americà ha publicat un article fent-se ressò de la consulta popular sobre el model d'Estat que es duu a terme a Mallorca aquest cap de setmana. I se centra en el referèndum a la ciutat de Valldemossa, que ja el va fer el cap de setmana passat. 

Mallorca ha estat durant molt de temps un refugi per a la família reial espanyola. El rei emèrit Joan Carles i la seva família hi tenen el seu palau de vacances, el de Marivent, i fins i tot empresaris locals van regalar al monarca un iot de luxe, el Fortuna. Un lligam, considera el diari, que es contraposa amb el resultat del referèndum no vinculant a Valldemossa, on una clara majoria es va decantar per la República.

Aquesta contradicció dona nom a l'article. "Mallorca té forts vincles amb la monarquia espanyola. Llavors, per què voten abolir-la?", es titula. En aquest context, pot semblar estrany que als habitants de Valldemossa, amb una població de 2.000 habitants i on Joan Carles té el títol d’alcalde honorari, l'abolició de la monarquia ha estat aprovada per 97 vots a favor. Fins a 25 persones li van donar suport i una persona va votar en blanc.

L'article del diari americà també recull l'opinió de votants i militants que donen el seu punt de vista i critiquen la falta de llibertat d'expressió que es viu a l'Estat. 

En el text també s'especifica que "és difícil" mesurar el nivell actual de suport a la família reial, sobretot perquè el CIS, que controla l'Estat, va eliminar la pregunta sobre la monarquia en les enquestes d’opinió pública el 2015. "Sota la pressió dels polítics d'esquerra, el centre de recerca ara preveu tornar-la a introduir", conclou la notícia.

Consulta i campanya electoral

El referèndum de Mallorca és simbòlic i no vinculant, cosa que no entorpeix la campanya electoral. La consulta l'han organitzada col·lectius i agrupacions d'electors, amb el paraigua de l'Obra Cultural Balear. No poden utilitzar el cens electoral, motiu pel qual tots els veïns dels municipis que vulguin poden fer-ho, sempre que tinguin més de 16 anys.

La consulta mallorquina ja té un precedent. A finals de febrer se'n va celebrar una altra de similar a la Universitat de les Illes Balears (UIB), on la pregunta concreta era: "Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'Estat i instaurar una república?". Un total de 1.475 persones van votar i el 91% va opinar que 'sí'.