El prestigiós diari nordamericà New York Times ha publicat aquest dilluns un dur perfil del ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, on qüestiona sense embuts si és la persona idònia per ocupar el càrrec de cap de la diplomàcia de la Unió Europea.

Parlen de la seva elecció com una opció "sorprenent, donada la seva edat i la seva tendència a dir coses controvertides" i, encara més, en un "moment crític" per la UE. "Té reputació de ser franc i de no tenir pèls a la llengua, cosa que pot ser un punt a favor o en contra, depèn de com es miri", analitzen.

A continuació, repassen en un llarg article algunes de les seves declaracions o accions més polèmiques. "Va suggerir en un discurs que tot el que els Estats Units van haver de fer per assolir la independència va ser 'matar quatre indis'", recorda el rotatiu.

També parlen del cas Abengoa, de l'entrevista de Deutsche Welle que Borrell va abandonar a mitges en ser preguntat per la independència de Catalunya o del dia que va referir-se a Rússia com a un "vell enemic" que "ha tornat com una amenaça", cosa que va acabar amb un càstig de Moscou a l'ambaixador d'Espanya al país.

El diari posa aquestes barbaritats com a exemple per qüestionar-lo com a futur cap del Consell d'Afers Exteriors de la Unió Europea, organisme que ell mateix va criticar amb duresa el passat mes de maig. "És més un mar de llàgrimes que un centre de presa de decisions perquè és on van a parar totes les ferides obertes de la humanitat", deia Borrell, assegurant que "ens expliquen els seus patiments, expressem el nostre condol, però no en surt cap capacitat d'acció, i passem al següent assumpte".

El rotatiu posa de relleu el contrast entre l'habitual facilitat de Borrell per fer declaracions i el silenci des que va ser nominat i asseguren que, fins i tot, han demanat una entrevista al ministeri però no han rebut cap resposta.