L'economista Santiago Niño Becerra s'ha mostrat indignat per la possible arribada d'una nova onada de precarització laboral i ha advertit que pot tenir conseqüències greus. "Així, malament; no és el camí", ha indicat al govern de Pedro Sánchez. L'economista ha fet referència d'aquesta manera a algunes informacions que apunten que l'executiu espanyol promourà el contracte a l'estranger, contra el criteri dels sindicats, de milers de fusters, electricistes i paletes.
Niño Becerra s'ha fet diverses preguntes sobre aquests contractes. "L'oferta de treball per a aquestes ocupacions és insuficient o la demanda de treball està oferint unes condicions laborals per sota d'altres? En conseqüència: en augmentar l'oferta de treball, encara empitjoraran més aquestes condicions laborals? Caurà encara més la productivitat? L'exemple és el turisme: en alguns indrets d'Espanya no hi ha professionals d'hostaleria, però és que amb el salari que s'ofereix no és possible subsistir en aquestes zones. Aquesta oferta de treball nova acceptarà la precarització, com ja ha passat a la història recent d'Espanya?. Si és així, malament: no és el camí", ha apuntat advertint del desastre social.
1/3. Pregunta: ¿la oferta de trabajo para esas ocupaciones es insuficiente o la demanda de trabajo está ofreciendo unas condiciones laborales por debajo de otras?. En consecuencia: al aumentar la oferta de trabajo, ¿empeorarán aún más esas condiciones laborales? ¿Caerá aún
— Santiago Niño (@sninobecerra) October 28, 2022
2/3. más la productividad?. El ejemplo es el Turismo: en ciertos lugares de ESP no se encuentras profesionales de hostelería, pero es que con el salario ofrecido no es posible subsistir en esas zonas. Esa oferta de trabajo nueva, ¿aceptará la precarización como ya ha sucedido
— Santiago Niño (@sninobecerra) October 28, 2022
Segons el projecte del govern espanyol, a partir d'ara les empreses tindran més fàcil que mai aquests contractes per portar treballadors de la construcció de l'estranger, perquè es consideraran ocupacions de cobertura difícil, segons informa El País.
Un estudi de CCOO del 2021 assenyalava que el 48% dels treballadors espanyols tenen un contracte precari. L’informe, que es basa en dades del 2019 i ha estat dirigit per Hipólito Simón, catedràtic d’Economia en la Universitat d’Alacant, i va concloure que el fenomen de la precarietat és estructural en l’Estat espanyol en fregar el 50% dels treballadors que estan subjectes a aquestes condicions.
Entre els empleats que no estan en precarització, hi ha un 24% que pateixen mancances considerades secundàries (excés d’hores, treball en cap de setmana, o sobrequalificació). És a dir, el 72% del total pateixen alguna manca davant del 28% dels treballadors que tenen una ocupació de qualitat. D'altra banda, el 24% de la població assalariada té un sou inferior a 1.200 euros bruts mensuals, la qual cosa els converteix automàticament en precaris, i un 26% està en situació de temporalitat.