L'economista Santiago Niño Becerra ha teoritzat entorn de les mesures que usa el govern francès per frenar els preus a l'alça. En especial; el de la llum. Tal com ha recollit ElNacional.cat, el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, ha fet servir Espanya com a mal exemple de gestió política per esmorteir la factura de l'electricitat. "La factura de la llum a Espanya ha crescut un 60%, mentre que a França un 4 %", ha assegurat Le Maire. A propòsit d'aquestes declaracions, Niño Becerra s'ha fet una pregunta molt pertinent: "Per què el govern d'Espanya no copia el que fa el francès?". Cal insistir en el fet que les diferències entre les mesures que ha pres l'executiu de Macron i el de Sánchez són molt grans. La inflació francesa és més baixa que en les altres economies europees. De fet, la meitat que l'espanyola.
"Observin el que passa a Espanya, en el Regne Unit, amb un augment de les factures de l'electricitat del 60%, del 70%, del 80%, i nosaltres, el 4%. No dic que aquesta pujada sigui escassa, però insisteixo que vegin com el president Emmanuel Macron i el seu govern ha esmorteït el xoc", ha declarat Le Maire als periodistes. L'impacte en les factures dels ciutadans i les petites empreses és molt inferior a França pel topall imposat per l'executiu de Macron fa més d'un any. En canvi, el govern espanyol ha optat per no posar fre a les factures, sinó fer-ho de manera indirecta abaixant impostos o inclús amb l'anomenat topall ibèric en el preu del gas en el mercat majorista. Tot i això, el ministre francès ha reconegut que l'actual topall no es mantindrà indefinidament, i a partir del 2023 es revocarà, però s'ha compromès a què les factures no s'inflin bruscament quan es retiri. "No ho hem amagat, el gener del 2023 hi haurà augments del preu del gas i de l'electricitat, però seran atenuats, com el que hem fet des de fa 14 mesos", ha assegurat al respecte. Cal recordar que limitar el preu de la llum actualment li costa a França aproximadament 20.000 milions d'euros de les arques públiques.
L'últim paquet de mesures que va presentar el govern francès per aturar la inflació va ser al mes de juliol. "Devem i podem protegir els nostres compatriotes contra la inflació, però cuidant els comptes públics", va subratllar el ministre d'Economia i Finances, Bruno Le Maire en anunciar davant la premsa un projecte de llei sobre el poder adquisitiu al final d'un Consell de Ministres excepcional. El ministre va reblar que "no tot és possible" en termes de despesa perquè "hem arribat a la cota d'alerta de les finances públiques" i va subratllar que aquest nou dispositiu no desviarà a l'Executiu del seu objectiu de reduir el dèficit públic al 5% del Producte Interior Brut (PIB) en 2022 per a continuar baixant-ho fins al 3% en 2027. Le Maire també va posar l'accent que aquest nou paquet no es finançarà ni amb més deute, ni amb un augment dels impostos, sinó que per contra se suprimirà el cànon que paguen per a finançar la ràdio i la televisió públiques 23 milions de famílies (138 euros) i les empreses del sector hostaler.