Els cartells de la infàmia contra els germans Maragall, organitzats i finançats, segons tota la informació publicada fins ara —amb entrevistes, fins i tot, a qui els va penjar, en exclusiva a ElNacional.cat—, des de Calàbria, la seu nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), no van ser la primera acció de falsa bandera que es va ordenar contra líders del partit republicà.
L'any 2019 es va penjar en un pont de Sant Vicenç dels Horts un ninot d'Oriol Junqueras, acció ordenada pel mateix partit i executada per l'estructura B de propaganda, segons RAC1. El president d'Esquerra era a la presó, i el ninot, de color blanc amb una fotografia de Junqueras, va aparèixer en un pont, amb una pintada que el condemnava a podrir-se a la presó. Aquella acció, que va generar molta repulsa social, no va ser reivindicada per cap grupuscle polític. Ara s'ha pogut saber, tal com han explicat persones al corrent de les accions que es feien en grups anteriors a l'actual B —el que va coordinar i finançar els cartells contra Maragall—, que el ninot penjat d'Oriol Junqueras el maig del 2019, quan acabava d'entrar a la presó, va ser també orquestrat des de Calàbria.
Acció prevista per a dos dies abans
La mateixa setmana van aparèixer més pintades també contra Oriol Junqueras a la seu del partit, on es deia que el president republicà no veuria els fills en 30 anys, i també a la porta de casa seva, on vivien la seva parella i els seus fills, a Sant Vicenç dels Horts, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Segons les mateixes fonts, la pintada al pont i el ninot era una acció que estava prevista per a dos dies abans, però la presència policial va ajornar-la fins a la nit del 23 de maig, segons ha pogut saber també aquest mitjà. Va ser l'endemà quan van començar a córrer les imatges del ninot de Junqueras i la pintada, que ràpidament es van viralitzar en l'entorn d'Esquerra, amb mostres de solidaritat.
L'entorn d'Oriol Junqueras ha explicat que l'expresident del partit no era coneixedor que, tal com s'ha pogut saber ara, el ninot l'havien penjat persones vinculades al partit, simulant un atac espanyolista. En aquell moment, en plena onada de suport a Oriol Junqueras, que era a la presó, juntament amb la resta de presos polítics, l'atac no es va denunciar als Mossos d'Esquadra. Amb tot, cal recordar que en aquell moment les diferències entre Junqueras, que ara vol tornar a ser president del partit, i Marta Rovira i Sergi Sabrià —secretària general i mà dreta d'Aragonès—, encara no s'havien produït. El diputat a Madrid Gabriel Rufián va ser un dels primers a penjar la fotografia del ninot a Twitter, en aquell moment.
Més accions de falsa bandera
Aquesta revelació de les accions de falsa bandera suposadament orquestrades per Esquerra s'afegeix als cartells de la infàmia contra els germans Maragall i l'Alzheimer i també a altres accions orquestrades i finançades per aquesta estructura paral·lela d'agitprop, com els mariachis a la seu de Junts, quan aquesta formació va decidir marxar del govern Aragonès, o vídeos contra el president Puigdemont, que es publicaven a les xarxes i dels quals es feia difusió sense reivindicar-los.
Els darrers dies, també s'ha conegut com Esquerra va maquinar per definir un tallafoc i acusar Tolo Moya, exdirector de comunicació d'ERC, com a autor dels cartells, i poder aturar la investigació dels Mossos, que ja apuntava que darrere dels cartells hi podria haver el partit, fent que Maragall retirés la denúncia. El partit s'ha querellat contra Moya per haver, segons ells, filtrat els àudios de la reunió on es va tractar aquest tema. Tolo Moya va enviar un comunicat on assegura que, si bé Esquerra l'ha acusat a ell dels cartells sense cap prova, sí que hi ha proves que incriminen altres persones. Va demanar que la militància d'Esquerra exigeixi explicacions i alhora ha dit que es defensarà de les acusacions, ara per via judicial, després de ser denunciat.
Segons RAC1, el partit està fent un protocol per evitar que tornin a passar aquestes coses. Igualment, les investigacions per aclarir l'afer dels cartells i altres accions que encara no s'han pogut confirmar, continuen sense poder-se aclarir.