La campanya de cara al congrés de final de novembre per decidir qui ha de liderar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) els pròxims anys es complica cada cop més. Els cartells contra els germans Maragall, ideats des del carrer de Calàbria, on hi ha la seu nacional del partit, i la investigació per saber qui els va ordenar, qui els va finançar, qui els va coordinar i qui ho sabia, han impactat directament en aquesta campanya fratricida entre l'entorn d'Oriol Junqueras, que vol tornar a presidir el partit, i l'aparell actual, liderat per Marta Rovira, amb Xavier Godàs com a candidat a president. Els republicans s'han endinsat en una guerra que ha destapat, en els darrers dies, caixes de trons que fins ara s'havien tractat de manera interna.

Un dels casos que sembla haver tornat al debat públic és l'autoria del que aparenta ser un atac de falsa bandera: el ninot i les pintades contra Oriol Junqueras que van aparèixer l'any 2019 en un pont de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat. En aquell moment, l'exalcalde d'aquest municipi, Oriol Junqueras, es trobava empresonat arran dels fets d'octubre de 2017, i el que inicialment es va creure que era un atac espanyolista contra el president del partit republicà, s'ha descobert que podria haver estat dissenyat des de l'entorn d'Esquerra. Però, qui ho va idear i qui ho va executar? L'entorn de Marta Rovira ha fet acusacions públiques sense donar noms ni proves. L'entorn de Junqueras ho nega, demana proves i denuncia guerra bruta.

Vendrell i Maragall empastifen Junqueras

La resposta encara no s'ha trobat. Policialment, no hi ha cap investigació, ni tancada ni en curs, sobre l'autoria del ninot. En aquell moment, després de l'aparició, es va reforçar la presència policial, tant de Mossos com de la policia local, a l'habitatge de la família Junqueras i també a l'escola, però no es va investigar qui l'havia penjat. Tampoc internament, quan es van tenir sospites que el mateix partit ho podria haver dissenyat, es va investigar. Fins ara, ningú n'ha assumit la responsabilitat i ningú ha pogut acusar ningú, tot i que es creu que l'acció va ser orquestrada pel mateix grup de persones que controlaven l'anomenada "estructura B", i que també havien dut a terme altres accions sense reivindicar. Qui dirigia la comunicació del partit en aquell moment, Sergi Sabrià, que va dimitir del seu càrrec al Govern quan va esclatar el cas, va admetre que s'havien fet "campanyes de contrast", com les han anomenat els republicans, però no va incloure el cas del ninot entre elles.

Imatge del ninot simulant Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts / Cedida

Els darrers dies, dues persones importants del partit, Xavier Vendrell i Ernest Maragall, han aprofitat entrevistes en diversos mitjans de comunicació per tornar a posar aquest cas sobre la taula. Vendrell, a Catalunya Ràdio, va concloure una conversa amb Ricard Ustrell assegurant que quan se sabés qui els havia penjat, hi hauria "sorpreses". En la mateixa línia, però encara més explícit, va ser aquest dimarts a RAC1, amb Jordi Basté, qui fou el líder d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona i una de les víctimes dels cartells, Ernest Maragall. Sense aportar proves, va afirmar que creia saber d'on havien sortit i va demanar que es mirés cap a Sant Vicenç dels Horts i no cap a Calàbria, acusant l'entorn de Junqueras d'haver penjat el ninot. L'entorn de Marta Rovira comparteix aquesta creença i acusa directament una persona de l'entorn d'Oriol Junqueras, però no hi ha cap prova que el vinculi amb el ninot ni amb cap incident dels dies previs a la matinada en què el ninot de l'expresident d'Esquerra va aparèixer penjat en aquest pont de Sant Vicenç dels Horts.

L'entorn d'Oriol Junqueras demana proves

La reacció de l'entorn d'Oriol Junqueras, per negar els fets, no s'ha fet esperar. El mateix president d'Esquerra, aquest dimarts, ja advertia en una entrevista a ElNacional.cat que la campanya del congrés nacional s'havia convertit en un tots contra Junqueras. Fonts de Militància Decidim, la candidatura que lidera Junqueras, han explicat a ElNacional.cat que qui ha de presentar proves són els que els acusen, no ells.

Qui va ser alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts quan va aparèixer el ninot d'Oriol Junqueras penjat d'un pont, Maite Aymerich, ha negat "rotundament" a RAC1, aquest matí, que l'origen de l'acció sigui l'entorn de Junqueras ni ningú del seu municipi. L'exalcaldessa Aymerich ha assegurat que creu saber qui hi ha darrere del ninot, però no ho ha fet públic perquè no en té proves. "Quan tingui proves les aportaré als Mossos i al partit", ha dit. De fet, creu que acabaran sortint i que s'acabarà sabent la veritat. Des de la secció local d'Esquerra a Sant Vicença ja s'havia demanat investigar el cas fins al fons. Serà, segons ha dit l'alcaldessa, l'única manera que Sant Vicenç dels Horts quedi "neta de sospita". L'exalcaldessa s'ha mostrat molesta amb Maragall i ha demanat que, mentre no hi hagi proves, "no s'embruti més" a través de declaracions a la premsa, i ho ha emmarcat tot en la campanya contra Oriol Junqueras per part de l'aparell de Marta Rovira de cara al congrés del pròxim 30 de novembre. L'espera d'aquest congrés, veient com avança aquesta campanya, amb quatre candidatures i la guerra oberta a Esquerra, es farà molt llarga per als republicans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!