La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha defensat la proposta d’acord amb l’OCDE que ha anunciat aquest dilluns Salvador Illa i que ja ha rebut crítiques per part del sindicat USTEC. En una roda de premsa per fer balanç del primer dia de curs, la consellera ha explicat que espera que l'ODCE ajudi "a identificar les millors mesures" per al sistema educatiu. Niubó ha fet cas omís de les queixes presentades pel sindicat majoritari de mestres, que s'ha mostrat contrari a l'acord amb l'OCDE, perquè aquesta "no treballa en clau pedagògica, sinó empresarial", segons ha valorat la portaveu d'USTEC. Consideren que "no pot ser el món empresarial qui dictamini quins han de ser els objectius de l'educació". En ser preguntada per la qüestió, Niubó assegura que volen comptar amb l’“expertesa” i les “dades” de l’OCDE per a la millora educativa i que és una “prioritat de mandat”.

El Govern aprovarà aquest dimarts en la reunió del Consell Executiu, un acord amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que és qui promou les proves PISA, en l'última edició, Catalunya va tenir una gran davallada . Encara no hi ha més detalls dels termes de la cooperació ni tampoc del calendari per desplegar l’acord, ja que tot just comença a fraguar-se, però el president Illa ja deia aquest dilluns al matí que "serà un acord per comptar amb els millors experts, amb les millors pràctiques d'arreu d'aquests països en matèria educativa i per treballar-les conjuntament amb els alumnes, amb els docents, amb la comunitat educativa i veure com podem millorar l'educació a Catalunya". 


Arrancada del curs escolar amb incidències puntuals

En l’arrancada del curs escolar 2024-25, la consellera ha assegurat que l’inici s’ha desenvolupat “en un context de normalitat malgrat alguns casos puntuals”. Un dels centres amb incidències és l’institut Julià Minguell de Badalona, on l’alcalde Xavier García Albiol ha denunciat “massificació” a les aules i manca de professorat. Niubó ha reconegut que ha sigut primordial la tasca dels Serveis territorials del Barcelonès per assegurar l’inici de curs en aquest centre, ja que divendres van tenir coneixement dels problemes i que l’inici de les classes “no estava garantit”. Els docents del Minguell es van plantar i van anunciar que no començarien les classes per falta de docents, una situació que ha intentat corregir aquest dilluns el Departament de Eduació, que s'ha compromès a pal·liar les deficiències de manera immediata. La consellera també ha afirmat que no li consten “grans problemes” pel que fa a plantilles que no estiguin completes, tot i que encara no disposa de dades al detall, i caldrà esperar a tenir-les en els pròxims dies.

Una de les principals novetats d’aquest curs és el protocol per limitar els mòbils als centres educatius. Niubó ha assenyalat que caldrà esperar a partir del 12 setembre, quan comencen els estudiants de Batxillerat i FP de grau mitjà i superior, per veure quina acollida té i ha indicat que es tracta d’una normativa “clara” per als centres i que ha d'ajudar els equips directius i claustres a "afrontar un problema i un repte de la societat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!