La falta d'acord entre les forces independentistes per a la investidura de Pere Aragonès està abocant el Parlament, de nou, a una situació complicada. Segons la llei de la presidència de la Generalitat, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, disposa de deu dies, des de la constitució de la cambra, per designar un candidat a presidir el Govern. Però el termini acaba divendres vinent i l'acord per a la investidura de Pere Aragonès continua sense concretar-se. De fet, els negociadors tenen coll avall que és gairebé impossible que el pacte estigui enllestit per divendres 26 de març.

La llei estableix que la presidenta disposa d'aquests deu dies per consultar els representants dels partits o dels grups polítics i "proposar al ple un candidat o candidata a la presidència de la Generalitat". La norma estableix que, en cas que la investidura no prosperi en una primera votació per majoria absoluta ni en una segona votació, 48 hores més tard, per majoria simple, es posa en marxa un termini de dos mesos per a un segon debat d'investidura. Si tampoc, passat aquest temps, és possible investir un nou president de la Generalitat, el Parlament queda dissolt automàticament i Aragonès, com a vicepresident de la Generalitat en funcions de president, haurà de convocar eleccions "de manera immediata".

Borràs i l'acte equivalent

Què passa, doncs, si el candidat Pere Aragonès no aconsegueix un acord per tirar endavant el debat per a la seva  investidura divendres 26 de març? Borràs ha apuntat aquest matí a les portes de la presó de Lledoners que el debat d'investidura s'ha de fer "si hi ha un candidat que disposi de prou suport". Això no és el que diu la literalitat de la llei, que parla senzillament d'un candidat sense fixar més condicions, però les seves paraules s'han interpretat com la negativa a presentar un candidat, com el socialista Salvador Illa, que no tingui garantida la majoria.

laura borras lledoners / ACN

La presidenta de Parlament, Laura Borràs, aquest matí a les portes de Lledoners / ACN 

De moment, la Mesa del Parlament, amb majoria independentista, ha tornat a treure del calaix l'informe elaborat el 2018 pels lletrats de la Cambra, en què s'assenyala que en cas que no sigui possible trobar entre els diputats un candidat per a la investidura, la presidenta podria recórrer a un "acte equivalent" al primer ple d'investidura que activés el segon termini de dos mesos per intentar tancar l'acord.

Aquesta situació es va produir el passat mes d'octubre quan el Tribunal Suprem va ratificar la inhabilitació de Quim Torra i Junts no va plantejar un candidat alternatiu per substituir-lo. L'aleshores president del Parlament, Roger Torrent, va llegir el 21 d'octubre davant del ple una resolució en què argumentava que no li havia estat possible trobar un candidat a la investidura, per la qual cosa s'activava el rellotge de dos mesos que havia de portar a la dissolució automàtica del Parlament i la convocatòria de noves eleccions, que es van acabar celebrant el 14 d'octubre. Aquesta comunicació de Torrent va ser l'acte equivalent.

Investidura fallida: Illa

Això no obstant, el PSC ha insistit repetidament que vol presentar Illa a la investidura i que així ho farà saber a Borràs la setmana vinent. Encara que sigui per a una investidura fallida. 

Per tant, si Aragonès no disposa dels vots de Junts ni els de la CUP, que li calen en primera votació, o els de Junts i l'abstenció dels cupaires que li caldrien en segona, Illa podria demanar presentar-se a la investidura amb els seus 33 diputats, argumentant que és el candidat que ha recollit més vots a les eleccions, i més encara si aconsegueix sumar els 8 escons dels comuns. En qualsevol cas, pot argumentar que la llei de la Presidència de la Generalitat no fixa condicions per presentar-se al debat d'investidura, com apunta Borràs, però sí que estableix que la presidenta ha de "proposar al ple un candidat o candidata". 

La investidura, doncs, es pot convertir en el primer entrebanc amb què hagi de lidiar Borràs, deu dies després de la seva presa de possessió, per poder tirar endavant un "acte equivalent" a la investidura i driblar la pretensió del PSC de presentar Illa.

 

A la imatge principal, el ple del Parlament reunit a l'Auditori de la Cambra durant la seva constitució / Sergi Alcàzar