La candidatura per fer front a Oriol Junqueras en la seva lluita per recuperar la presidència d'ERC ja és pública, amb portaveus, però sense el nom de la persona que disputarà el lideratge a l'expresident. La posada de llarg de Nova Esquerra Nacional, que ahir es va anunciar internament a través de missatges a la militància, ha tingut lloc en un acte a Barcelona que unes 600 persones han seguit a través de YouTube.  Hi han intervingut quatre portaveus Teresa Jordà, Marc Aloy (alcalde de Manresa), Alba Camps (exidputada al Parlament) i Xavier Godàs (exalcalde de Vilassar de Dalt), però no s'ha avançat quins seran els candidats a la presidència i a la secretaria general: "No som un projecte al voltant d'una sola persona, som un projecte al voltant d'unes idees i això ens fa molt grans", ha resumit Jordà durant la seva intervenció, una idea que s'ha anat repetint durant tot l'acte. La portaveu al Congrés també ha afegit que aquests noms, a hores d'ara, no estan decidits. La data límit per registrar la candidatura és el set d'octubre, sempre que no hi hagi un avançament del congrés nacional, fixada ara pel 30 de novembre. 

Nova Esquerra Nacional teresa jordà / foto: Carlos Baglietto
Teresa Jordà, durant la seva intervenció/ foto: Carlos Baglietto

A primera fila d'aquest acte, a banda dels quatre portaveus (dels quals només Camps forma part de l'Executiva actual), també hi havia la vicepresidenta de la Mesa del Parlament i fins ahir portaveu del partit, Raquel Sans; la vicesecretaria general de lluita antirepressiva Marta Vilaret; la secretaria de moviments socials, Marta Molina; la senadora i la vicesecretària general d'Acció Política i portaveu al Senat, Sara Bailac; la diputada al Congrés, Pilar Vallugera; l'exdiputat al Parlament, Eugeni Villalbí o l'alcalde de Moià i vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras. Tot i que van ser molts els que van signar el manifest de la discòrdia publicat a mitjan juny, aquest dijous no ha fet acte de presència cap conseller del Govern d'Aragonès, tampoc el president, a banda de Jordà. 

"Renovació", la paraula més repetida 

Aloy, alcalde de la ciutat més gran on governa Esquerra, ha estat el primer a intervenir en aquest acte, ha reclamat una renovació de la direcció, enfront de la candidatura Militància Decidim de Junqueras, que ha presdit el partit entre 2011 i el juny d'aquest 2024: "Només una direcció renovada podrà fer una crítica constructiva, ens calen noves mirades, persones que ens portin aire fresc i noves maneres de fer. És hora d'encara el nou cicle polític i és imprescindible una renovació de la direcció", ha insistit l'alcalde de Manresa. 

Nova Esquerra Nacional / foto: Carlos Baglietto
Marc Aloy, en la seva intervenció / foto: Carlos Baglietto

En el mateix sentit s'ha pronunciat Alba Camps, que ha reclamat "nous lideratges i noves perspectives", afegint que aquests han de ser "més corals i diversos" que els dels últims anys. "El que proposem no neix al voltant d'un lideratge, sinó que neix al voltant d'unes idees, uns valors i una manera de ser", ha insistit l'exdiputada al Parlament, apostant per "lideratges al servei de l'organització i no l'organització al servei d'uns lideratges", el que s'ha entès com un dard a l'expresident Junqueras. 

 

Aposta per la "transició tranquil·la" de Rovira

Ha estat Jordà qui ha fet servir el concepte "transició tranquil·la", que ja emprava la secretaria general i ara número 1 del partit, Marta Rovira en la carta on aclaria que no optaria a revalidar el càrrec en aquest congrés. De moment, des de les eleccions del 12-M han estat pocs els moments que es puguin definir com a “tranquils” dins de la formació, que s'ha vist empesa a una crisi interna entre els dos sectors. 

 "Som tant roviristes com junqueristes", ha assegurat l'exconsellera, preguntada per si la secretària general o Pere Aragonès els havien manifestat el seu suport i deixant clar que Nova Esquerra Nacional "ha de preservar el llegat, el compromís i la feinada" dels seus liders en els últims anys, que ara "han d'aportar al projecte, però des d'un rol diferent".  Junqueras ho veu radicalment diferent i intentarà tornar a ocupar la presidència amb una candidatura que es presentarà en un acte al teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat, el 21 de setembre. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!