Junts per Catalunya continua en el ‘no’ als tres reials decrets llei que es debaten i voten aquest dimecres al Congrés dels Diputats i allunya les possibilitats d’arribar a un acord in extremis amb el govern espanyol. La portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha reconegut que ahir fins molt tard van estar negociant, però ha lamentat que ha estat una “irresponsabilitat” per part de La Moncloa no posar-s’hi abans. “Vostès no ho han fet bé i quan s’han posat a fer-ho bé, segurament ja era tard. No els podem acompanyar, però són a temps de rectificar”, ha afirmat, i ha reprovat que el PSOE hagi “complicat molt una negociació que era molt senzilla”. La més que previsible negativa definitiva de Junts per Catalunya empeny Pedro Sánchez a la primera derrota parlamentària de la legislatura.

Nogueras ha insistit que calia negociar i acordar abans que els reials decrets llei arribessin al Consell de Ministres i ha posat en relleu que hagi calgut “arribar a una situació límit” perquè alguns hagin entès que quan “Junts deia que no donaria els vots a canvis de res volia dir que no donaria els vots a canvi de res”. La portaveu juntaire ha arguït que si el govern espanyol “no compta amb Catalunya per prendre decisions que afecten Catalunya, no pot comptar amb els vots de Junts” i ha reclamat al PSOE i a Sumar que “facin la feina ben feta” i assumeixin que “no tenen majoria”. “Hem estat molt clars des de primer moment: no veníem amb l’estabilitat compromesa i aquesta aventura la vam iniciar les dues formacions coneixent-ne els riscos”, ha reblat, i ha recordat que l’acord que van signar Jordi Turull i Santos Cerdán contempla que l’estabilitat de la legislatura estigui “subjecta als avenços i compliment dels acords que resultin de les negociacions”. La portaveu de Junts també ha deixat la porta oberta a votar a favor d’un reial decret de mesures socials si el Consell de Ministres l’aprova "sense trampes".

“Som aquí per canviar la relació de Catalunya amb Espanya, no per perpetuar-la”

Míriam Nogueras ha detallat les diferents modificacions que Junts exigeix per donar suport als decrets en un futur. Ha criticat que, amb els decrets, “es recula a escala de finançament i es consolida el "café para todos"” i ha reprovat que el govern espanyol no estigui “disposat a negociar millores per a Catalunya sense fer-les extensives a la resta de comunitats autònomes, obviant la singularitat i les necessitats específiques de Catalunya. “Som aquí per canviar la relació de Catalunya amb Espanya, no per perpetuar-la”, ha rubricat.

 

La portaveu de Junts també s'ha mostrat contrària al fet que els reials decrets llei continuïn “compensant les grans elèctriques espanyoles” o incrementin l’impost especial sobre l’electricitat i ha posat sobre la taula que Junts proposa no apujar la factura de la llum i del gas per “no seguir collant les famílies i les pimes” i incloure la patronal catalana i el teixit empresarial català estiguin representats en la presa de decisions que es debaten en el marc del diàleg social. Nogueras també ha denunciat que el govern espanyol encara no ha pagat a la Generalitat de Catalunya la bonificació del transport públic de l’any 2023.

Sobre el retorn de les empreses a Catalunya, ha reivindicat que “cal deixar constància que allò que es va fer de mala fe el 2017”, aprovant un reial decret llei que facilitava que les empreses canviessin la seu social fora de Catalunya, ara es reverteix i es repara”. Junts exigeix “garantir que es compleixi la Llei de Societats de Capitals, demana reforçar els articles 9 i 10, que fixen que les empreses han de tenir la seu allà on tenen l’activitat majoritària i reclama que les empreses que compleixin la legislació “han de poder tenir incentius fiscals”, donat que “ja toca que es dediquin fons a les petites i mitjanes empreses catalanes, que fins ara han estat colladíssimes”.

Dards a ERC

A la seva intervenció, Míriam Nogueras tampoc no s’ha estalviat els retrets (més o menys explícits) adreçats a Esquerra Republicana, que votarà a favor dels tres decrets, tot i que ha avisat el govern espanyol que “no està al seu servei”. Nogueras ha retret al PSOE que hagi confós “dialogar” amb “negociar i pactar”: “O potser els tenien molt malacostumats”, ha etzibat, alhora que ha reivindicat que “les coses no tornaran a ser com han estat fins ara”. Des del faristol, la portaveu de Junts s’ha mostrat “sorpresa” pel “silenci i la conformitat d’alguns” davant les polítiques espanyoles dels darrers anys, que “s’han fet d'esquena a Catalunya i estan matant el país”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!