Míriam Nogueras ha posat en dubte aquest dijous que el PSOE acabi complint el compromís adquirit la passada matinada de dimarts amb Esquerra Republicana, Bildu i BNG: aprovar un nou decret llei que prorrogui l’impost a les energètiques que no està inclòs en el paquet fiscal que es votarà aquest dijous al Congrés dels Diputats. En una entrevista a la cadena SER, la líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats ha carregat contra els “anuncis” de la darrera legislatura, perquè “en aquests cinc anys hem vist fum”. Així, ha carregat contra la “demagògia i la gesticulació” dels partits del bloc d’esquerres que insisteixen en l’aprovació d’un impost a les empreses energètiques, perquè aquest gravamen deixa fora les grans elèctriques que més s’han enriquit amb la crisi energètica.
Nogueras ha estat preguntada sobre si votarà en un futur a favor del suposat decret llei sobre energètiques, i ha assegurat que la seva formació sempre s’estudia allò que se li presenta. Però no ha volgut avançar cap posicionament sense cap paper sobre la taula. Ha asseverat que Junts no ha negociat "cap exempció per a ningú" pel que fa a l'impost de les energètiques.
Minuts més tard, i en aquesta mateixa emissora, la diputada al Congrés Pilar Vallugera ha assegurat que confia en la “paraula” de la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, sobre aquesta pròrroga a les energètiques. Malgrat tot, ha reconegut que no té “cap paper firmat” amb el PSOE. "No sé què considera Nogueras com a fum; per fer política has de tenir confiança en les negociacions i el PSOE diu que això anirà així", ha dit Vallugera, que també ha assenyalat que el decret situarà Junts en una posició "molt clara".
Paral·lelament, Gabriel Rufián ha participat en un esmorzar informatiu a Madrid en el qual ha instat Podemos a aprovar el paquet fiscal perquè “tombar-lo comportarà conseqüències econòmiques i legislatives importants”. Els morats amenacen amb tombar el paquet fiscal que, a primera hora de la tarda, es votarà al Congrés dels Diputats. Hi ha el risc que amb el ‘No’ de Podemos caigui l’impost a la banca que tots els socis parlamentaris de Pedro Sánchez veuen amb bons ulls. L’estratègia dels morats és un ‘tot o res’ i i la seva exigència és tenir la “garantia” que Junts per Catalunya i el PNB votaran en un futur a favor d’un decret llei impulsat per la Moncloa que prorrogui l’impost a les empreses energètiques que ara mateix està vigent i caducarà a finals d’any.
Però, alhora, el PSOE té tancat un acord amb Junts de “no gravar les energètiques que mantinguin el seu compromís efectiu d’inversió per a la descarbonització”. Rufián, en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, ha defensat votar a favor aquest dijous d’un paquet fiscal que transposa una directiva europea que obliga a aplicar un impost del 15% a les multinacionals i que, alhora, manté un impost a la banca. Així, el cap de files republicanes a Madrid ha reconegut que la seva formació “no comparteix les solucions” del partit d’Irene Montero i Ione Belarra. “Estem convençuts que el decret es presentarà per tal que els que més guanyen més aportin, i després Junts ja farà el que vulgui; però el PSOE ha de presentar aquest decret”, ha manifestat.
Podemos insisteix que, de moment, no hi ha acord amb el PSOE
Minuts abans que Rufián digués la seva en aquest esmorzar informatiu, Podemos ha explicat que encara no tenen un acord amb el govern espanyol. En una entrevista a TVE, la secretària general del partit, Ione Belarra, ha explicat que aquest dimecres va traslladar al PSOE “dues propostes” que van ser rebutjades. Ha assegurat que està “molt preocupada” perquè, a parer seu, la Moncloa “s’amaga darrere de Junts per Catalunya per eliminar” el gravamen a les energètiques. No obstant això, no ha aclarit si finalment s’abstindran o votaran en contra del paquet fiscal. Ha assegurat, això sí, que “tots els telèfons continuen oberts”.
Durant el seu discurs, Belarra ha opinat que el paquet fiscal que ha de votar-se aquest dijous “deixa fora un dels elements centrals de la reforma fiscal, perquè aquest impost extraordinari es va aconseguir precisament amb el vot de Podemos la passada legislatura, per tal de tenir un escut social per protegir la gent durant la pandèmia i per protegir les persones que pateixen les conseqüències derivades de la guerra d'Ucraïna".