La Toga Nostra” ja forma part del diccionari de Junts per Catalunya. La portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha denunciat aquest dijous que “Espanya no serà una democràcia fins que no s’acabi amb la màfia judicial” perquè “la Toga Nostra té la diana fixada en nosaltres, els independentistes”. Ho ha dit en el debat sobre la presa en consideració del pacte PSOE-PP en forma de llei per reformar la llei del Poder Judicial. A banda de carregar contra l’aliança dels dos grans partits del règim del 78, ha instat les dues formacions a fer “reformes reals” sobre el sistema judicial espanyol, per tal de tenir “mecanismes de protecció contra marchenas, aguirres i llarenas”, en referència als jutges disposats a acarnissar-se contra l’independentisme encara que hi hagi una llei d’amnistia activa dedicada a aturar la persecució judicial.

Nogueras també ha opinat que, malgrat la reforma del CGPJ, els jutges de la cúpula espanyola “continuaran fent i desfent i fent política en lloc de justícia, perquè saben que ningú no els cridarà mai a l’ordre”. “Vostès permeten que actuïn impunement”, ha denunciat. Així, ha criticat que el pacte entre PP i PSOE “no regenera res” i “manté la ultradreta judicial en el que hauria de ser un poder independent”.

Gabriel Rufián, per la seva banda, ha manifestat que l'acord pel CGPJ és "dolent" i mostra "dos partits d'Estat" que "juguen a odiar-se", però que al final "es posen d'acord en el repartiment de l'Estat". "Avui el PP dirà que ha obligat a cedir el PSOE, i el PSOE que ha obligat a pactar al PP", ha dit, però "la raó d'Estat és una gran mentida", perquè serveix per impedir el control sobre la Corona, carregar-se el govern de Catalunya perquè no els agrada" o "mutilar lleis com la del 'només sí és sí'". "En democràcia, tots els poders han d'estar subjectes a la sobirania popular", ha opinat el cap de files republicanes a Madrid.

El pacte PSOE-PP

A grans trets, PSOE i PP han aprovat aquest dijous fer el primer pas per establir que qualsevol persona que en els darrers cinc anys hagi estat un alt càrrec del govern espanyol o autonòmic, senador, europarlamentari o diputat al Congrés no podrà ser escollit com a vocal del Consell General del Poder Judicial. També es decreta que els jutges que sol·licitin el seu reingrés al servei actiu després d’haver exercit un càrrec polític hauran d’esperar dos anys sense exercir funcions jurisdiccionals. Això aplicarà per als magistrats que es presentin com a candidats en eleccions al Parlament Europeu, al Congrés dels Diputats, al Senat, als parlaments autonòmics o a les Corporacions locals o els que siguin nomenats per a càrrec polític o de confiança.

La llei també incorpora l’obligació dels vocals del CGPJ d’haver comparegut amb anterioritat en una comissió en la qual s’acrediti el prestigi i la idoneïtat del jurista. Per altra banda, els nomenaments que fa el Consell General del Poder Judicial requeriran una majoria de tres cinquens. Això incumbeix els presidents de sala i magistrats del Tribunal Suprem, el president i els presidents de sala de l’Audiència Nacional, els presidents i presidents de sala dels Tribunals Superiors de Justícia i els presidents de les Audiències Provincials.

 

Per últim, la llei insta els nous membres del CGPJ a elaborar, en el termini de sis mesos, un informe que examini els sistemes europeus d’elecció dels membres dels Consells de la Magistratura anàlegs a l’espanyol i una proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals designats entre jutges i magistrats. S’haurà d’aprovar per una majoria de tres cinquens dels vocals i té un requisit clar: “Que garanteixi la seva independència i que, amb la participació directa de jutges i magistrats que es determini, pugui ser avaluada positivament per l’informe de l’estat de dret de la Comissió Europea, en la qual s’estableixi un CGPJ conforme amb els millors estàndards europeus”.

Posteriorment, la proposta serà traslladada al govern espanyol, al Congrés i al Senat perquè “s’elabori i sotmeti a la consideració de les Corts Generals un projecte de llei o proposició de llei de reforma del sistema d’elecció dels vocals judicials per al seu debat, i en el seu cas, tramitació i aprovació”. Hi ha divergència d’interpretació entre socialistes i populars respecte d’aquest punt de l’acord. El PP defensa que hauran de ser escollits pels jutges, mentre que el PSOE indica que això no figura en cap cas en l’acord signat aquesta setmana entre els dos partits i que ara s'haurà de negociar un cop rebin un informe per part del CGPJ.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!