La decisió del Consell d'Estat francès de batejar amb el nom d'Occitània la macroregió que inclou la Catalunya del Nord arribarà fins a les Nacions Unides (ONU). El Comitè per a l'Autodeterminació de la Catalunya del Nord ha presentat un recurs davant l'organisme internacional demanant que reclami a l'Elisi fer marxa enrere. El text sosté que el govern francès ha anat "contra el dret internacional" perquè, al seu entendre, a l'hora de decidir el nom de la macroregió, havia de prevaldre la Declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles autòctons (que data del 2007). Al recurs, l'organització nord-catalana sosté que "la tradició, la cultura i la llengua catalanes" són trets distintius i històrics del Rosselló. Ara, les Nacions Unides hauran d'estudiar si cursen el recurs. Una decisió que, ja alerta el Comitè, pot trigar fins a dos anys.
La macroregió d'Occitània, que va començar a ser efectiva el 2016, va néixer dins la reorganització territorial que va impulsar l'executiu d'Hollande. Fusiona els antics Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló, on hi ha inclosa la Catalunya del Nord.
Precisament, a l'hora de batejar-la, polítics i intel·lectuals del territori havien reclamat activament que les arrels catalanes fossin presents al nom de la macroregió. Fins i tot, entre les quatre opcions que s'havien posat damunt la taula, n'hi havia una (la d'Occitània-País Català) que hi feia referència explícita. Al final, però, ni el Consell Regional ni l'Elisi van escollir-la.
Ara, el Comitè per a l'Autodeterminació per a la Catalunya del Nord ha decidit portar l'afer davant les Nacions Unides. Ho ha fet després que el Consell d'Estat francès rebutgés un altre recurs –el segon- on demanava que el nom de la macroregió no bandegés "la tradició, la cultura i la llengua catalanes".
Al seu entendre, a l'hora de batejar-la, havia de prevaldre la Declaració de l'ONU sobre els drets dels pobles autòctons damunt la legislació francesa (que data del 13 de setembre del 2007). El Consell d'Estat, però, ho ha rebutjat dient que l'escrit "no té cap caràcter jurídic" i que allò que mana és la Constitució francesa.
"Contrària al dret internacional"
Per al Comitè per a l'Autodeterminació, però, el fet que dins la nova macroregió no es faci cap referència al Rosselló i a la Catalunya del Nord "és contrari al dret internacional públic". Per això, ha elevat l'afer davant l'Alt Comissariat de les Nacions Unides. Ara, serà aquest organisme de l'ONU qui haurà de decidir si cursa o no el recurs –una decisió que pot trigar fins a dos anys- i si l'eleva a debat a la sessió plenària del Consell dels Drets de l'Home.
Al recurs, el Comitè per a l'Autodeterminació de la Catalunya del Nord demana a l'ONU que reclami a l'Elisi fer marxa enrere amb el nom de la nova macroregió. Segons l'organització nord-catalana, "la tradició, la cultura i la llengua catalanes" són trets distintius i històrics al Rosselló, i per això se'ls ha de tenir en compte.
Ara fa pocs dies, a finals d'octubre, el Comitè per a l'Autodeterminació de la Catalunya del Nord, juntament amb el partit Unitat Catalana, van oferir casa al president Carles Puigdemont i al seu Govern en cas que s'haguessin d'exiliar. Entre aquests habitatges hi havia un xalet a Théza (a tocar de Perpinyà) i una vintena de segones residències a la zona.