Només un 19% dels catalans se sent orgullós de ser espanyol, mentre que un 27% s'hi sent força. Això implica que només un 46% dels catalans se sent orgullós de ser espanyol, mentre que l'altra cara de la moneda és que un 73% dels enquestats pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) se sent orgullós de ser català. Això engloba el 42% de catalans que se senten molt orgullosos de ser-ho i el 31% que se'n senten força orgullosos. Això és el que es desprèn de l'enquesta que es va dur a terme entre el 29 de setembre i el 30 de novembre, i en la qual s'ha obtingut una mostra final de 7.685 persones majors d'edat i residents a Catalunya —6.131 van respondre en línia i 1.554 en paper—, i amb un marge d'error del +1,12, tal com ha explicat el director del CEO, Jordi Muñoz, en conferència de premsa aquest dimecres.
Els simpatitzants de Junts són els que més orgullosos se senten de ser catalans (96%), seguits dels d'ERC (95%) i els de la CUP (89%), mentre que els que menys orgull senten són els de Vox (36%), els de Cs (48%) i els del PP (56%). Els que senten més orgull de ser espanyols són els de Vox (84%), els de PP (83%) i els de PSC (74%), enfront dels que menys tenen aquest sentiment, que són simpatitzants de la CUP (4%), Junts (17%) i ERC (20%); els dels comuns se senten més orgullosos de ser catalans (68%) que no pas de ser espanyols (45%). En comparació amb el 2018, els catalans se senten menys orgullosos de ser-ho el 2023 que aleshores: el percentatge ha passat d'un 82% a un 73%, i també ha crescut el percentatge de ciutadans que viuen a Catalunya que asseguren no ser catalans —del 6 al 15%—.
Un 5,3 per a la democràcia espanyola
El nivell de percepció dels enquestats de la democràcia a Catalunya és d'un 5,8 sobre 10, mentre que a Espanya se situa en un 5,3 i a la Unió Europea en un 5,6. Quant al nivell de confiança en les institucions, la policia és l'única que aprova (5,2 de mitjana), i els polítics (2,6) i els partits polítics (2,8) són els que menys confiança inspiren als enquestats, seguits del Parlament espanyol (3,5) i el sistema judicial (3,9). A més, un 80% dels enquestats està a favor de regular els preus dels lloguers dels pisos, i un 60% considera que el creixement econòmic no ha de tenir prioritat sobre la protecció del medi ambient.
Els enquestats troben injustificable la prostitució, el suïcidi i prendre marihuana
L'enquesta té un bloc sobre normes morals, en el qual demana als enquestats que valorin de l'1 al 10 fins a quin punt es poden justificar o no certes situacions: el divorci és la que millor puntuació té (8,5), seguit de l'eutanàsia (8,2) i l'homosexualitat (8,1). El que els enquestats consideren menys justificable és acceptar un suborn durant funcions professionals (1,7), enganyar en el pagament d'impostos, robar i cobrar ajudes de l'estat a les quals no es té dret (2,3).
Altres situacions que tenen un grau d'acceptació per sobre del 5 són l'avortament (7,5), la transsexualitat (7,3), les relacions sexuals esporàdiques sense compromís (7) i la gestació subrogada (5,3). No obstant això, els enquestats no troben justificable la prostitució (4,8), el suïcidi (4,7), prendre marihuana (4) i tenir una aventura fora del matrimoni i evitar pagar el bitllet en el transport públic (3,5).