La participació general en les eleccions europees a Espanya no va arribar al 50%, en concret, el 46,39%, gairebé 15 punts per sota dels comicis europeus de 2019, que va ser del 60,73% dels. Segons les dades de l'últim Eurobaròmetre publicat aquest dijous revela que el 79% dels joves menors de 24 anys no va votar en les eleccions europees del 9 de juny a l'estat espanyol, sent la franja més abstencionista de totes, seguida del grup d'entre 25 i 39 anys, el 65% dels quals tampoc va votar. Entre la població de 40 i 54 anys s'ajusten més els percentatges (56% d'abstenció) i entre els majors de 55 s'inverteix: la participació va ser del 59%. L'Eurobaròmetre realitzat després del 9-J i fins al 8 de juliol amb un miler d'entrevistes a Espanya i més de 26.000 a tota la Unió Europea apunta que el 70% dels espanyols vol que el Parlament Europeu jugui un paper més important a les institucions comunitàries. És una xifra 27 punts superior a la mitjana de la UE, i que s’accentua més en la població de 55 anys i més (75%). El 19% creu que la institució hauria de quedar-se amb les atribucions actuals i el 8% desitjaria que se li restés pes.

Participació al 9-J

En relació amb el sentit de vot, el 53% dels votants assenyala que opta pel mateix partit polític que ha votat en altres ocasions, mentre que el 37% subratlla que ho fa per la coincidència amb les seves propostes. Tanmateix, un 30% dels votants que ho van fer per evitar l'èxit electoral d'un tercer partit, un argument més ampli entre els joves d'entre els joves menors de 24 anys, gairebé la meitat (47%). Pel que fa a la decisió de votar o no, un 86% dels enquestats asseguren que "sempre voten". Mentre que el 41% dels que voten defensen que votar és la seva obligació com a ciutadà, i un 20% respon que van exercir aquest dret perquè el vot "pot canviar les coses". També hi ha un 10% que exposa que vota per donar suport al govern del seu país.

Entre els no votants, fins a un 31% va prendre la decisió uns dies abans de les eleccions o fins i tot el mateix dia. A la Unió Europea aquest percentatge que acaba decidint no votar és del 35%. Entre els motius que argumenten per no anar a votar destaca la falta de confiança en els polítics —un 25% dels que no voten a l'estat espanyol ho afirmen així— seguida de la "falta d'interès" així com un 13% reconeix que no va votar perquè estava de vacances o "lluny de casa". En comparació amb les eleccions del 2019, destacava el "desinterès, la falta de confiança en els dirigents polítics o el fet que mai o gairebé mai voten".

Pertinença a la Unió Europea

L'Eurobaròmetre també pregunta sobre el sentiment de pertinença dels ciutadans a la UE, i un 52% dels enquestats considera "important" pertànyer a la UE, mentre que un 67% es declara "neutral" respecte a la qüestió i un 28% no ho considera important. L'enquesta també assenyala que el 45% dels ciutadans espanyols tenen una imatge positiva de la UE, una proporció similar al conjunt de la UE, que és d'un 48%. El 42% en té una postura neutra, mentre que el 12% la veu amb mals ulls. Les proporcions són similars quan es pregunta per la imatge que es té sobre el Parlament Europeu, on el qui en tenen una opinió positiva són menys (38%).

En general, els ciutadans de l’Estat fan un balanç positiu de formar part de les institucions europees, ja que el 79% dels enquestats creuen que Espanya se n’ha beneficiat —especialment pel creixement econòmic, les oportunitats laborals, la cooperació entre països membres i per la millora en el nivell de vida—. La xifra se situa 7 punts per sobre que en la mateixa enquesta postelectoral del 2019. Gairebé tres de cada quatre (74%) veuen “important” mantenir-se a la UE, i el 72% és optimista pel que fa al futur de la Unió, set punts per sobre de la mitjana dels països europeus. Alhora, l’interès per l’actualitat europea a l’Estat és limitada, ja que només un 17% dels participants en l’Eurobaròmetre diu que està pendent de la política comunitària en tot moment, una caiguda de tres punts respecte a l’última enquesta, publicada durant la primavera. En canvi, el 38% diu que o bé segueix les notícies relacionades amb la UE rarament o mai.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!