Junts per Catalunya tindrà nova executiva aquest diumenge si així ho acaba avalant la militància. Serà liderada per Carles Puigdemont com a president, juntament amb Jordi Turull a la secretaria general. El president a l'exili torna a agafar les regnes del partit, de forma orgànica, dos anys després del tàndem Puigdemont-Jordi Sànchez. Precisament, la marxa d'aquest binomi fa dos anys va obrir una pugna per al lideratge del partit entre Jordi Turull i Laura Borràs, que es va resoldre amb un pacte en el congrés d'Argelers de fa dos anys. La nova executiva queda lluny dels equilibris que es van haver de fer, aleshores, ja que els borrassistes no repeteixen. Qui sí que repetirà, amb tota probabilitat, és Laura Borràs, però amb un altre càrrec: la de la presidència de la fundació de Demòcrates, FunDem. Els borrassistes, per això, no són els únics que no segueixen a l'executiva. A continuació, tots els noms que no formen part de l'executiva. 

Aurora Madaula, fins ara vicepresidenta de Junts

Aurora Madaula ha estat una de les dirigents juntaires més afins a Laura Borràs. Forma part del corrent d'esquerres del partit i també és membre del Consell de la República. Madaula ja va començar amb mal peu a l'executiva del partit de fa dos anys, perquè no va superar el 50% dels vots requisits per assolir la vicepresidència. Posteriorment, Turull i Borràs van arribar a un pacte per convertir Madaula en vicepresidenta de Junts. El seu mandat ha estat ple de turbulències, ja que va denunciar el grup parlamentari del partit per assetjament per raó de gènere. Això va provocar malestar dins del grup liderat per Albert Batet. Finalment, Madaula i Turull van acordar evitar la via judicial i reforçar el protocol intern contra l'assetjament de gènere. Precisament, Madaula ja no va repetir com en les llistes de Junts en les anteriors eleccions al Parlament.

Aurora Madaula al Parlament

Francesc de Dalmases ja va dimitir com a vicepresident

Francesc de Dalmases també ha estat una de les persones més fidels a Laura Borràs, però el seu paper com a vicepresident del partit va durar poc. L'octubre del 2022, el diputat juntaire va dimitir com a vicepresident i membre de l'executiva arran d'unes acusacions de comportament violent contra una periodista. Dalmases, per això, segueix com a diputat. 

Francesc de Dalmases en una sessió de control al Govern / Foto: Carlos Baglietto

Jaume Alonso-Cuevillas tampoc segueix a l'executiva

Jaume Alonso-Cuevillas tampoc seguirà a l'executiva. No és cap sorpresa, ja que el febrer del 2024 va dimitir com a diputat al Parlament de Catalunya argumentant que l'anterior legislatura estava "morta" i que li havia decebut la política institucional. Des d'aleshores, Cuevillas no ha format part de la vida diària de l'executiva, malgrat que va entrar com una persona pròxima a Laura Borràs. 

Jaume Alonso Cuevillas / ACN

Ester Vallès tampoc seguirà a l'executiva

Ester Vallès, alcaldessa de Vilobí del Penedès i exdiputada de Junts tampoc seguirà a l'executiva de Junts. Afí a Laura Borràs, ara està centrada en l'alcaldia del poble penedesenc i en la secretaria de l'Associació de Municipis per la Independència. 

Ester Vallès, alcaldessa de Vilobí del Penedès / Junts

Montserrat Caupena no seguirà a l'executiva de Junts

La regidora de Junts a l'Ajuntament de Terrassa Montserrat Caupena i afí a Borràs tampoc seguirà a l'executiva nacional del partit. Llicenciada en Filologia Romànica, té un màster en Logopèdia, i exerceix de professora de secundària i batxillerat en una escola de Terrassa des de fa més 13 anys, una tasca que des de l'any 2003 compagina amb la política local i comarcal. També ha estat membre de la JNC.

Montserrat Caupena / Junts

Cristina Casol no seguirà a l'executiva

Cristina Casol tampoc seguirà a l'executiva. De fet, ja no hi formava part després que el partit l'expulsés el gener d'enguany per unes acusacions de masclisme i assetjament en el grup parlamentari. El cas és que el Parlament va arxivar la denúncia de l'exdiputada, que es va quedar com a no-adscrita en l'anterior mandat. Era afí a Laura Borràs.

Cristina Casol / ACN

Montserrat Girbau també cau de la nova executiva

La regidora a l'Ajuntament de Moià Montserrat Girbau tampoc seguirà a l'executiva de Junts per Catalunya. Treballa des del 2006 com a Administrativa a l'Ajuntament de Sant Quirze Safaja.

Montserrat Girbau

Toni Morral no segueix a l'executiva

Un dels membres que van ser vocals de l'executiva de Jordi Sànchez era Toni Morral. L'expresident de la Crida per la República, ara, no seguirà com a vocal. Morral és un home pròxim a Jordi Sànchez i ha estat diputat al Parlament de Catalunya. 

Toni Morral a l'executiva de Junts / Montse Giralt

L'exconseller Damià Calvet no segueix a l'executiva

L'exconseller de Territori i expresident del Port de Barcelona Damià Calvet no seguirà a l'executiva. Regidor a l'Ajuntament de Barcelona, fins ara era un home fort de Josep Rull dins la direcció nacional. Ha estat regidor a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Sant Cugat del Vallès, i s'ha format a la JNC. 

Damià Calvet / ACN

El fins ara secretari d'organització, David Torrents, no segueix a l'executiva

David Torrents era un dels borrassistes que podien seguir dins l'executiva. Finalment, no serà així. El fins ara secretari d'organització i exregidor de Badalona cau de la llista. 

David Torrents a l'Ajuntament de Badalona - Sergi Alcàzar

Marta Madrenas tampoc segueix a l'executiva

La diputada al Congrés i exalcaldessa de Girona, Marta Madrenas, tampoc seguirà a l'executiva de Junts. Ha estat diputada de Junts al Parlament de Catalunya i està centrada en la seva feina de diputada al Congrés.

Marta Madrenas Junts Congrés Europa Press
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!