El Partit Nacionalista Basc (PNB) ha apostat per jubilar el lehendakari Urkullu. Les últimes enquestes i les passades eleccions al Congrés i als ajuntaments han fet moure als nacionalistes bascs per tal d'apostar per un revulsiu que pugui mantenir els seus resultats durant els últims 12 anys. I és que en els passats comicis municipals i generals hi va haver un empat tècnic entre Bildu i els nacionalistes bascs. De fet, Bildu va fer el sorpasso el passat 23 de juliol amb 1.000 vots més al Congrés, que els va suposar un diputat més que el PNB. L'última enquesta a les eleccions legislatives basques, a més, situava l'esquerra abertzale per sobre dels d'Urkullu amb dos diputats més (27 de Bildu per contra dels 25 del PNB), i amb els 13 escons del PSE jugant un paper clau. 

El president del PNB, Andoni Ortuzar, que tot apunta que tampoc seguirà al seu càrrec, té una bona pedrera a les seves files per substituir Urkullu. La renovació del partit ja va començar el passat 28 de maig, amb la substitució de diversos dirigents municipals i apostant per dirigents més joves i per més dones. Tot i això, va perdre l'alcaldia de Vitòria, en apartar a Gorka Urtaran per substituir-lo per la consellera Beatriz Artolazabal. Tot i que encara no ha començat el procés de candidatures, Ortuzar té un grapat de dirigents per substituir el lehendakari, segons El Mundo:

Els noms

Itxaso Atutxa: Nascuda a Bilbao el 1967, a hores d'ara sembla la gran favorita per substituir Urkullu. És la presidenta del partit a Biscaia i la dona amb més poder dins del PNB. Fa més d'una dècada que està al capdavant de l'organització interna del PNB més potent i que millor ha respost a les urnes davant les greus crisis econòmiques de la covid-19 i la guerra d'Ucraïna. És filla de l'històric dirigent nacionalista Javier Atutxa i dona del portaveu del partit al Congrés, Aitor Esteban. És llicenciada en filologia basca a la Universitat de Deusto. A més, ha sigut tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Zeberio. 

Bingen Zupiria. Nascut a Hernani el 1961, és filòleg basc i actual conseller de Cultura i portaveu del govern d'Urkullu. És un dirigent ben valorat per als col·lectius de promoció de l'euskera i pròxim al president del PNB, Andoni Ortuzar. Periodista de professió, va ser director de premsa del lehendakari Ardanza fins al 1999. 

Izaskun Bilbao. Nascuda a Bermeo el 1961, va ser llicenciada en Dret i primera dona presidenta del Parlament Basc entre el 2005 i el 2009. És la representant del PNB al Parlament Europeu des del 2009, on ha mantingut una xarxa de contactes entre els partits liberals i demòcrates. Caldrà veure si opta a la reelecció com a candidata al Parlament Europeu. 

Unai Rmenteria. Nascut a Munadaka el 1973, és exdiputat general de Biscaia i sempre ha format part de les quinieles per ser el successor d'Urkullu. És advocat economista per Deusto i ha treballat al despatx de Fernando Lamikiz. A més, ha estat alcalde de Mundaka entre el 2007 i el 2013 i membre del Parlament basc entre el 2009 i 2011.