La policia patriòtica estava enfeinada l'octubre del 2014 amb l'alcalde Xavier Trias, segons evidencien els documents als quals ha tingut accés ElNacional.cat. Amb un informe d'una pàgina en van tenir prou per comunicar als responsables de l'Operació Catalunya que havien posat en marxa una investigació sobre un llistat de com a mínim sis comptes i productes bancaris que van atribuir a Trias, a l'UBS de Ginebra, al Banc Santander i a Bankinter, a més d'un compte del seu germà Joan Maria, també a l'UBS de Suïssa amb actius d'"aproximadament" 20 milions d'euros. Aquest document està datat just l'endemà que El Mundo publiqués a la seva portada el número del suposat compte suís de Trias. No era el primer cop que la policia patriòtica actuava d'aquesta manera. En aquest cas, el mateix ministre Jorge Fernández Díaz s'hauria dedicat a confirmar la notícia d'El Mundo a alguns periodistes assegurant que la informació procedia de Suïssa. Això no obstant, aquest cop, l'operació se'ls en va anar de les mans. Tant es va complicar que unes setmanes més tard, davant del desmentiment del banc suís, es van veure obligats a elaborar un nou informe per protegir-se, intentant penjar el mort a algú altre i negant per escrit que haguessin comès cap il·legalitat.
🔐 MÉS DOCUMENTACIÓ CONFIDENCIAL: La Fiscalia investiga l'Operació Catalunya per la persecució al fiscal superior Rodríguez Sol
🔒 NOVA INFORMACIÓ: García-Castellón, a la picota per Tsunami i per ignorar les evidències sobre l’Operació Catalunya
En el primer document, del 29 d'octubre del 2014, la policia patriòtica explica sense embuts que ha sol·licitat al Seplac la informació bancària sobre Trias, la qual cosa implicaria també el ministeri d'Economia, i que estan elaborant "un petit informe" amb totes les dades que tenen, entre les quals, la declaració patrimonial de l'aleshores alcalde, publicada per l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu és veure si poden "fonamentar" les acusacions. Afegeixen que un cop el Servei de Prevenció de Blanqueig (SEPBLAC) rebi la informació de la Unitat d'Intel·ligència Financera de Suïssa podran motivar que Trias té un compte amb les dades per a la comissió rogatòria. A partir d'aquí s'havia de recórrer a la Fiscalia Anticorrupció per buscar tota la informació.
Curiosament, aquest informe té una segona versió idèntica, amb la mateixa data, però només amb les dades d'un compte, el del suposat compte a l'UBS de Suïssa.
🔒 Més documentació confidencial: Documents secrets incriminen el govern Rajoy en l'Operació Catalunya contra l'independentisme
Això no obstant, les coses no van anar com esperaven els agents del comissari Villarejo. La portada d'El Mundo va desfermar una reacció contundent de l'alcalde, que va reclamar formalment a la UBS que notifiqués la falsedat de les dades. Dos dies després de la publicació, el banc suís va estendre un certificat als advocats de Trias en què assegurava que aquest mai havia tingut compte en aquesta firma i que, a més, el número de compte difós per El Mundo no es corresponia amb la numeració de l'entitat. Trias va presentar una querella contra el diari.
📝 Més episodis de la investigació: l’Operació Catalunya va investigar la Sagrada Família i va ensopegar amb un afer d’Urdangarin
Informe XTVL
Unes setmanes més tard, enmig de l'escàndol provocat per la constatació que la notícia era falsa, es va redactar un nou informe, titulat Informe XTVL, per intentar explicar el desgavell i espolsar-se responsabilitats per la filtració. Aquest nou text assegura que la informació sobre el compte de Trias a Suïssa amb diners "procedents d'activitats il·lícites" havia arribat el 8 d'octubre provinent "d'una font de les que col·labora habitualment amb el Cos Nacional de Policia en casos similars". S'especifica que ja en el passat la mateixa font havia aportat "informacions positives en aquesta mena d'investigacions sobre la corrupció".
L'informe argumenta que se li havia donat a aquesta delació el mateix tractament que la resta d'informacions d'aquest tipus i s'havia remès a la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) perquè la verifiqués, tal com marca la llei. Especifica, a més, que la informació no havia quedat només en mans de la UDEF, sinó que es va compartir també amb la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, atès que ja hi havia una investigació oberta per un altre tema, que afectaria el Port de Barcelona, en què apareixeria el nom de Trias. És interessant subratllar que aquest altre tema en mans de la fiscalia anticorrupció era per unes obres al Port Vell, que es va obrir arran d'una denúncia de l'Oficina Antifrau de Daniel de Alfonso, precisament un dels informadors més actius dels policies de l'Operació Catalunya, com demostren els documents als quals ha tingut accés ElNacional.cat.
En un evident intent d'espolsar-se la responsabilitat de la filtració en aquest segon informe s'explica que davant l'aparició d'algunes discrepàncies i "trencant totes les regles de seguretat autoimposades", el tema es va haver d'abordar en una reunió per aclarir dubtes entre les parts implicades en la investigació i que en aquella cita es va manifestar que la informació sobre els comptes de Trias a Suïssa era fidedigna, però que gràcies als contactes de què disposa l'alcalde, a través del banquer suís Josef Ackerman, disposa del privilegi de canviar la numeració cada cinc dies, la qual cosa fa "pràcticament impossible que sigui investigat".
A més, l'informe afegeix com a annex un document amb l'encapçalament de l'UBS de Ginebra, de maig del 2014 i amb segell de registre de la Direcció Adjunta Operativa del CNP, suposadament amb informació sobre Xavier Trias, on el nom de l'alcalde apareix mal escrit.
L'alarma de la policia patriòtica davant l'escàndol queda prou il·lustrada amb el fet que l'informe es tanca recordant les competències que la llei fixa per al Cos de la Policia Nacional (CNP), tant a la Llei d'Enjudiciament Criminal com a través dels decrets en què es fixava l'estructura del ministeri d'Interior de Jorge Fernández. I finalment acaba amb una autoexculpació, garantint que aquesta normativa s'havia complert de manera escrupolosa i assegurant que no existeix dins del cos "cap grup especial al marge de la Llei". En conclusió, un document en què la policia patriòtica nega la seva pròpia existència per intentar blindar-se després d'un pas en fals que els va deixar greument en evidència.
🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya