Nova negociació amb final feliç entre Junts per Catalunya i el govern espanyol. Ara sobre el model sanitari català. Els juntaires van presentar fa uns dies una esmena a la totalitat al projecte de llei que crea l’Agència Estatal de Salut Pública, que s’havia de debatre al ple d’aquest dijous, argumentant que “envaïa clarament les competències exclusives” que l’Estatut atribueix a la Generalitat i “no determinava de quina manera s’havien de coordinar les competències compartides”. Després de negociacions en les darreres hores, la formació de Carles Puigdemont ha aconseguit el “blindatge del model sanitari català” i el “respecte a les competències de Catalunya” i, a canvi, ha retirat l’esmena a la totalitat. Des de Junts expliquen que s’incorporaran al text del projecte un seguit d’esmenes que “protegeixen les competències de la Generalitat” en aquest àmbit.

Així mateix, els juntaires també posen en relleu el compromís que han adquirit del Ministeri de Sanitat que, en la tramitació de les futures lleis, “es respectarà el model sociosanitari català, reconegut no només per la seva singularitat sinó també per la seva eficiència”. A més, Junts es reunirà pròximament amb el ministeri que encapçala Mónica García per “revisar les competències en salut que recull l’Estatut i que estan pendents de transferir-se”.

El PNB també retira la seva esmena a la totalitat

Al costat de Junts, el PNB també havia presentat una esmena a la totalitat a causa de la “indefinició” de la “finalitat” del nou organisme i advertint del “conflicte competencial” que suposaria. Tanmateix, els jeltzales han seguit el mateix camí que els juntaires i, després de negociar amb el govern espanyol, l’han retirat. En aquest cas, han assolit un acord per “definir” i el projecte i “aclarir” el marc competencial i la relació entre les diferents administracions amb competència en matèria sanitària. El pacte es concretarà durant la tramitació parlamentària.

Les dues esmenes a la totalitat s’anaven a debatre aquest dijous al matí al ple del Congrés. Com que totes dues s’han retirat, el punt ha decaigut de l’ordre del dia i la iniciativa del govern espanyol continuarà el seu recorregut parlamentari. La nova Agència Estatal de Salut Pública tindrà l’objectiu de “reforçar les capacitats de l’Estat per millorar la salut de la població, l’equitat en salut i el seu benestar i protegir la població davant riscos i amenaces sanitàries” a través d’un “abordatge holístic i transdisciplinar” i en “coordinació amb les comunitats autònomes i altres administracions públiques, amb els diferents actors i disciplines i amb la societat civil”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!