El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a fer servir la nova legislació educativa per a obligar una escola primària de Girona a fer en castellà una assignatura o més que, “per la seva importància en el conjunt del currículum i la seva càrrega lectiva, puguin ser considerades com a principals”. Així ho ha publicat Vilaweb aquest mateix dimecres. Els percentatges quedaven fora de la nova legislació, però definien igualment el castellà com a llengua d'ús curricular i educativa. Amb aquesta premissa, el TSJC ha imposat el castellà en una escola i requereix a la direcció del centre que compleixi l'ordre judicial. Tal com destaca el mateix diari, l'ensenyament en castellà d'una o més assignatures afecta el fill de la família que ho ha demanat i tota la seva classe.
La resolució arriba, però, en un moment en què qualsevol notícia d'aquesta mena podria suposar un daltabaix en les negociacions després de les eleccions del 23-J. On tant uns com altres, busquen teixir aliances per comprovar si poden optar o no al govern. En aquest sentit, sobre la taula hi ha el paper decisiu de Junts i el suport que pugui donar a un govern de Pedro Sánchez. Notícies com aquestes, però, més aviat dissipen dubtes i separen posicions. El president Carles Puigdemont ja s'hi ha pronunciat. En aquest sentit, critica la gestió que s'ha fet fins ara.
"Van deconstruint consensos socials i polítics per mer supremacisme lingüístic, i encara demanen que els continuïn estenent xecs en blanc perquè 'cal aturar la dreta'", ha destacat a través de Twitter. "Ens poden explicar què han fet tots aquests anys per aturar la dreta judicial? Què han fet per respectar la política lingüística aprovada i consensuada amb la majoria dels catalans? Tenien els vots, tenien la clau i tenien tot el poder... però el català recula empès per l'ofensiva oficial de l'Estat. No es pot repetir aquest esquema si es volen tenir resultats diferents", ha sentenciat.
Puigdemont rebutja xantatges
La tensió és més que evident. El recompte del vot estranger que ha fet perdre un escó al PSOE (121) i guanyar-ne un al PP (137) i això, de retruc, ha situat Junts per Catalunya encara més al centre d'una possible investidura. En aquest nou context, ja no serveix una abstenció per fer president Pedro Sánchez, els socialistes necessiten 2 vots a favor de Junts.
D'aquesta manera, des de Junts estan decidits a fer valer aquest punt a favor que tenen. I és per això que, davant aquesta situació, Puigdemont ja ha deixat anar algunes reflexions en aquesta línia. Fa un parell de dies, destacava que "qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç", també a través de la mateixa xarxa social.
Així, l'actual eurodiputat de Junts clarifica que no es veurà afectat per possibles intents de xantatge des de Madrid. Tot just per això, ha afirmat que des que és a l'exili ja ha estat objecte de "campanyes de difamació vergonyoses, d’articles vomitius sobre mi i la meva família". Les paraules venien també acompanyades amb una reflexió i també la posició de Junts davant una possible negociació amb el PSOE, i clarifica que el focus s'ha de posar en el "conflicte polític, molt seriós i profund. No en les persones, sinó en el país".