La creadora de contingut valenciana Gal·la Martí ha denunciat a les xarxes socials que aquest dissabte l'han expulsat a ella i a les seves amigues d'un pub de la ciutat de València per adreçar-se al cambrer en català. La discriminació ha tingut lloc justament el Dia dels Drets Lingüístics. En aquest sentit, destaca el fet que enguany s'han denunciat 102 discriminacions lingüístiques al País Valencià.

Gal·la Martí ha explicat que dissabte, després de sopar, va anar al pub Garden Shisha i, a l'hora de demanar si tenien taula per a quatre persones, el cambrer va qüestionar que ho fes en català: «¿Por qué me hablas en valenciano?». Martí li ha contestat que ho feia «perquè som a València». Tot seguit el cambrer va finalitzar la conversa amb un «Pues no hay mesa».

La jove ha volgut posar de manifest que quan es troba en un dels territoris de parla catalana en cap moment es planteja en quina llengua ha d'expressar-se: «Sempre ho faig en valencià i encara que m’he tragat moltes cares de gos fent vore que no m’entenien, mai m’han fet fora de manera tan descarada d’un lloc. Literalment, no ens han donat taula per parlar la nostra llengua, fort».

No pot passar per alt la discriminació

Martí ha recalcat que «segurament fa temps haguera passat del tema, no haguera dit res per xarxes, però hem arribat a un punt que la denúncia lingüística és necessària. Fins a quin punt hem de seguir suportant esta discriminació lingüística? Repetisc: no ens han donat taula per parlar en valencià. Ara ves tu i conta-li-ho a qualsevol persona del món a vore si s’ho creu». «El problema no és que no sàpiga parlar en castellà (ben orgullosa de saber-lo sense haver fet cap esforç), el problema és que s’ha normalitzat un autoodi cap a la llengua inadmissible», ha denunciat.

El bar no es disculpa

Arran de la discriminació lingüística, Gal·la Martí va penjar un vídeo al seu perfil d'Instagram on explicava els fets i etiquetava el local on li havia passat. El pub, Garden Sisha, no va trigar a respondre-li i, enlloc de demanar-li disculpes, li va contestar: «Qué pena que tus padres no te hayan educado bien».

Retrocés de la llengua

“La situació m'ha recordat a quan estudiava Història d’Espanya i Franco castigava per parlar en català. No podem permetre aquestes situacions, s’han de denunciar, s’han de fer públiques, perquè la gent veja quina és la realitat lingüística de merda que tenim ara mateix”, ha conclòs. “Molt decebuda i amb ganes de cremar-ho tot, eixir al carrer i cridar als quatre vents que la llengua està morint i que si no actuem ara mateix, ja no hi podrem fer res.”

Finalment, a causa del suport que ha rebut la seva denúncia a les xarxes, la noia ha volgut fer un altre vídeo a Instagram on explica els fets.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gal·la Martí (@galetamt)

Imatge principal: Un assortidor de cervesa en un bar / Unsplash