Si el president Roger Torrent no paralitza iniciatives que van en contra del Tribunal Constitucional, pot enfrontar-se a conseqüències penals. Així ho ha avisat aquest dimarts el ple de l’alt tribunal, que s’ha reunit d’urgència des de les deu del matí per abordar les noves impugnacions del govern espanyol. És el tercer advertiment del TC a la Mesa del Parlament en menys d’un mes. D’aquesta manera, ha suspès els acords de la Mesa del 22 d'octubre que admetien a tràmit les propostes de resolució en resposta a la sentència. Malgrat tot, no obre via penal contra Torrent per ara.
L’alt tribunal ha admès tres incidents d’execució presentats la setmana passada pel govern espanyol, que demanaven al TC que es pronunciés sobre la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP de resposta a la sentència del procés. Es tracta dels textos que reiteraven la defensa del dret a l'autodeterminació i tornaven a reprovar el rei Felip VI. De la mateixa manera, també s'ha anul·lat l'acord de la Mesa del 29 d'octubre que rebutjava les peticions de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PP.
En les seves providències, els magistrats del Tribunal Constitucional acorden advertir el president de la cambra, Roger Torrent, i els altres membres de la Mesa de "la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada i se'ls percebi de les eventuals responsabilitats en les quals poden incórrer, inclosa la penal". La resolució també ha estat notificada personalment al secretari general del Parlament, Xavier Muro.
No obstant això, segons fonts judicials, el TC ha rebutjat de moment deduir testimoni (demanar l'obertura de la via penal) per exigir possibles responsabilitats penals, com havia reclamat la Moncloa en les seves impugnacions.
El tribunal també ha ordenat al Parlament que, en un termini de tres dies, remeti les actes de la sessió de la Mesa dels dies 22 i 29 d’octubre, així com els informes i documents relatius als acords.