El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit el PSOE que Junts tornarà a votar en contra del sostre de dèficit al ple del Congrés d'aquest dijous "si la proposta que es presenta és la mateixa". "A ningú li ha de sorprendre: tot allò que sigui per consolidar el 'café para todos' o agreujar el dèficit de Catalunya mai no tindrà el nostre vot", ha assegurat el secretari general de Junts a la roda de premsa de presentació de l'oficina parlamentària del partit a les comarques gironines. Turull també subratlla que, si això comporta que no hi hagi pressupostos, "la responsabilitat" no serà dels set diputats de Junts, sinó dels socialistes per no arribar a consensos. En referència al sostre de dèficit, el secretari general s'ha estranyat que el president Illa no hagi fet moviments "per defensar els interessos de Catalunya". "Si votem en contra perquè presenten el mateix, la responsabilitat no serà dels nostres set diputats, sinó de qui en té més de 100 i no ha sabut consensuar-ho", ha subratllat Turull, en referència als socialistes. "Nosaltres serem coherents", ha afegit el secretari general de Junts. 

Precisament, Junts per Catalunya i el PSOE es van reunir aquest cap de setmana a Suïssa per tal de recosir la confiança entre tots dos partits. Sobretot, després del 'no' del partit de Carles Puigdemont a la regulació dels lloguers de temporada. Sobre la trobada, Turull s'ha mostrat molt hermètic, malgrat que des de Junts s'apunta que la trobada forma part de les reunions habituals que celebren cada mes amb el mediador internacional fruit de l'Acord de Brussel·les. "A la taula de negociació amb el mecanisme de mediació internacional, precisament, una de les condicions que es va posar és que les trobades no tan sols fossin discretes, sinó també secretes", ha afirmat el secretari general.

"I en aquest sentit, només farem comunicacions d'allò en què ens posem d'acord totes tres parts", ha dit Turull. Precisant també que no seran ells els qui ho espatllin "per no complir les condicions que ens vam imposar". Junts ja va tombar el sostre de dèficit el mes de juliol exigint canvis, i el Consell de Ministres el va tornar a aprovar la setmana passada sense introduir-hi cap modificació. Amb tot, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, dijous va dijous Junts a "reflexionar" i votar a favor de la senda de dèficit, argumentant que no fer-ho perjudicaria els 300 ajuntaments on governen.

 

La posició de l'Advocació de l'Estat sobre Macias

Turull també s'ha manifestat sobre la petició de l'Advocacia de l'Estat per recusar el magistrat del Constitucional José María Macias i apartar-lo de la vintena d'assumptes contra l'amnistia, i és que considera que és "un cas com un cabàs". "Algú que abans de llegir la llei ja la criticava i feia crides al boicot no pot dirimir si és constitucional o no", ha afirmat Turull. "Als jutges i magistrats se'ls demana que a part d'independents siguin imparcials, però com que aquesta darrera paraula no surt a les obligacions, hi ha qui s'ho pren a la lleugera", ha afegit el secretari general, dient que "la sorpresa" hauria estat si, precisament, l'Advocacia de l'Estat no hagués fet el pas de demanar la recusació de Macías.  

La decisió de l'advocacia, plantejant la recusació del magistrat del TC, se suma de fet a la que ja van fer tant la fiscalia com el president Carles Puigdemont. "Qualsevol persona amb un mínim curs de dret sobre els motius per apartar-lo veu que això és un cas com un cabàs", ha insistit Turull.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!