"Volem ajudar a donar suport a l’idioma del català que està en retrocés. És l'idioma cooficial que més parlen a l’Estat. Només un 12% dels menors de trenta anys el parlen de forma habitual", així s'ha expressat el president de RTVE, Pablo López, en l'acte de presentació del nou canal en català de RTVE aquest dilluns als estudis de la cadena a Sant Cugat del Vallès. Amb la presència de la gran majoria del consell d'administració de RTVE i de grans estrelles catalanes de la cadena, com Jordi Hurtado o Gemma Nierga, Pablo López ha reivindicat el canal per "donar suport a la realitat plurilingüe d'Espanya". "El naixement del canal en català és una bona notícia per al conjunt d’Espanya i per a la democràcia", ha dit López, que ha recordat que el primer cop que es va intentar el projecte com aquest va ser el 1987. López ha assegurat que el nom del nou canal no està decidit, tot i especular-se amb la marca "2Cat". De fet, en aquest sentit, ha enviat un missatge a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA): "Des d’aquí reiterem la col·laboració amb la CCMA així com la resta de comunicació pública com la xarxa. Encara no hem decidit la marca, però mai suposarà motiu d’enfrontament", ha dit López, que creu que el diàleg "és la base dels acords".
El president de RTVE ha posat d'exemple com en països com Bèlgica, Canadà o el Regne Unit de cadenes estatals que s'emeten amb la llengua cooficial, com és el català a l'Estat espanyol. "Estem convençuts que el grup de comunicació més gran del país ha de ser un reflex de què és Espanya", ha reivindicat López, que ha recordat que l'actual consell d'administració de RTVE és el "més plural de la història". Així mateix, també ha posat sobre la marxa la necessitat de "reforçar" els mitjans personals, tècnics i econòmics de la direcció territorial de Sant Cugat, així com reivindicant els professionals de l'actual centre de producció a Sant Cugat.

Calçada obre la porta a fer el mateix a altres llocs de l'Estat
Una línia similar a la que ha seguit el president de la comissió territorial de RTVE, Miquel Calçada. "Ho transformarem íntegrament en català. Això és positiu perquè s’inverteix més diners, temps i l’esforç de moltes persones per destinar un canal a la llengua pròpia de Catalunya", ha dit Calçada, que ha reivindicat la llengua catalana com la "pròpia de Catalunya". Calçada ha explicat que el nou canal, fruit d'un acord entre el PSOE i Junts, també inclou fer possible que el canal infantil es vegi en català, que les transmissions de futbol siguin en català i de fer possible els subtítols. "Això també ha d'arribar a les petites i mitjanes empreses, així com a la gent que es dedica al doblatge", ha afirmat Calçada, que ha fet una crida a no veure-ho com una confrontació amb cap altre operador. "Mai participaria en una operació que no tingui la intenció de sumar i no fos bo pel país. Som aquí per sumar. La sana competència ens ha de fer millors a tots", ha insistit el conseller de RTVE, que espera que els operadors de Catalunya ho "vegin igual". De fet, Calçada fins i tot ha obert la porta a portar aquesta "experiència" a altres llocs de l'Estat amb una llengua cooficial. "Cal anar-hi pensant", ha afirmat Calçada.
Octubre o novembre, en ple funcionament
Qui també ha participat de la presentació en públic d'aquest nou projecte és el seu director, Oriol Nolis, juntament amb la directora de continguts, Laura Folguera. "És un dia d'il·lusió, celebració d'estar orgullosos i de satisfacció", ha dit Nols, que ha explicat que el canal serà generalista, però que també oferiran programes que no s'estiguin fent. "Quan vam posar en marxa el Late Show no era tan popular i ara en fa tothom", ha posat d'exemple. El nou canal es posarà en marxa, en proves, el pròxim 11 de setembre, amb aproximadament un 60% de la programació en català. L'objectiu és que a partir d'octubre o novembre el nou canal ja estigui funcionant amb normalitat, amb un pressupost, enguany, de 8 milions d'euros, mentre que l'any que ve tindrà 12 milions. "Ja hem dibuixat un primer esbós de la graella", ha dit Nolis, que ha fixat d'objectiu que la majoria de continguts es facin internament a Sant Cugat del Vallès.

Folguera, per la seva banda, també ha reivindicat que el nou canal donarà "estabilitat a tots els programes" que s'estan emetent ara, com ara El Cafè d'Idees. "Hi ha un target molt transversal a Catalunya que no està a la televisió, però que està a les xarxes i plataformes", ha dit Nolis, que ha fet una crida a anar a buscar aquest target i potenciar la plataforma RTVE play. Qui també ha celebrat aquest nou canal són dos històrics de la casa: Gemma Nierga i Jordi Hurtado. "Abans et veien una mica desdibuixat. És un dia molt feliç i és un projecte que sempre hem somiat", ha dit Nierga, mentre Hurtado ho ha definit com de "dia històric".