Aquest dijous s’ha constituït el nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ), fruit de l’acord al qual van arribar el PSOE i el PP, que posava fi a un mandat caducat de cinc anys, però encara no se sap qui serà el seu president o presidenta. El ple del nou CGPJ ha proposat a set candidats, tots ells magistrats del Tribunal Suprem, que optaran al càrrec. Els candidats són Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet, Carmen Lamela, Pablo Lucas i Pilar Teso. El nom d’alguna d’aquestes cinc dones i dos homes serà l’escollit per dirigir l’òrgan de govern dels jutges en la votació que se celebrarà el pròxim dimarts 30 de juliol a les 10 del matí, en una sessió plenària convocada per aquest dia.

Els 20 nous vocals aprovats per les Corts, 10 pel Congrés i altres 10 pel Senat, més els seus suplents,  han jurat o promès els seus càrrecs aquest matí a la Zarzuela davant el rei Felip VI i en presència del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i posteriorment, abans de la una del migdia, han arribat a la seu del CGPJ ja com a nous membres del consell. Fent el camí invers, hores abans han estat altres membres sortints, com Pilar Sepúlveda o Clara Martínez de Careaga, després de recollir les seves pertinences i objectes personals. En l’acord pactat entre socialistes i populars per a la renovació del consell, cinc anys després sobre el termini estipulat, es van repartir els vint vocals entre 12 jutges i 8 juristes, i es va acordar també que cada formació triaria deu vocals.

⚖️ Consulta qui són els 20 nous vocals del CGPJ

 

La sessió constitutiva, que ha durat aproximadament una hora, ha iniciat formalment el vuitè mandat del Consell General del Poder Judicial i s’ha celebrat a porta tancada, presidida pel vocal de més edat, Bernardo Fernández Pérez. Els 20 vocals han proposat als set candidats a presidir l’òrgan, tots magistrats i magistrades de diferents sales del Suprem. D’aquesta manera, els membres del ple han donat compliment al que es disposa a l’article 586 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que estableix que en la sessió constitutiva han de presentar-se i fer-se públiques les diferents candidatures. Segons aquesta llei, l’escollit ha d’obtenir el suport de la majoria de tres cinquenes parts dels membres del ple (almenys 13 dels 20 vocals), en votació nominal. Entre els noms que en les darreres setmanes sonen com a candidates a ocupar el càrrec figuren les magistrades de tendència progressista que treballen ara al Tribunal Suprem, Pilar Teso o Ana Ferrer. En canvi, entre els candidats a presidir l'òrgan destaca el nom Carmen Lamela, sens dubte la magistrada més mediàtica, coneguda per haver enviat a presó des d'independentistes, a l'expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell, i ho va intentar amb el major dels mossos, Josep Lluís Trapero.

Qui pot optar a la presidència?

Segons la Llei Orgànica del Poder Judicial, per optar a la presidència del CGPJ cal ser membre de la Carrera Judicial amb la categoria de magistrat del Tribunal Suprem i reunir les condicions exigides per a ser president de Sala de l’alt tribunal, o bé ser un jurista de reconeguda competència amb més de 25 anys d’antiguitat en l’exercici de la seva professió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!