Nova polèmica diplomàtica de Pedro Sánchez amb un estat estranger: primer amb Israel, per les seves crítiques a l'ofensiva bèl·lica sobre població civil a Gaza i les paraules de suport al poble de Palestina, i ara amb Itàlia. El ministre d'Exteriors italià, Antonio Tajani, ha respost a unes declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en les quals ha inclòs a Itàlia dins de la categoria de l'onada de governs d'"ultradreta" i "reaccionaris" que proliferen a Europa i el món darrerament. Tajani, ministre de l'Executiu de la populista dretana Giorgia Meloni, s'ha regirat i ha contestat que a Espanya els qui governen són "els secessionistes", en referència als pactes de Sánchez amb l'independentisme català, i ha posat en dubte que es respecti l'estat de dret. "A Espanya governa l'extrema esquerra. A Itàlia els hem derrotat. Nosaltres respectem l'estat de dret. Ocorre el mateix a Madrid? A Itàlia governa el PPE, a Espanya els secessionistes", ha afirmat Tajani, líder de Forza Itàlia, en un missatge publicat en la xarxa social X (Twitter).
Sánchez ha afirmat aquest dijous en TVE que en les últimes eleccions "es va salvar una bola de partit", en al·lusió a un possible Executiu de coalició entre el PP i Vox, i ha apuntat que "a Itàlia està governant la ultradreta", en al·lusió a la coalició encapçalada per Giorgia Meloni (líder dels Fratelli d'Italia, equivalent a Vox i dins del mateix grup parlamentari europeu que els d'Abascal), juntament amb la també ultradretana Lega de Matteo Salvini i el centredretà Forza Italia del ja mort Silvio Berlusconi (dins del PP europeu), i de la qual Tajani forma part com a membre d'aquest últim.
In Spagna governa l’estrema sinistra. In Italia l’abbiamo sconfitta.Noi rispettiamo lo stato di diritto.A Madrid accade lo stesso?In Italia governa il @EPP,in Spagna i secessionisti
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) November 30, 2023
Tajani clama contra les "petites pàtries" a Barcelona
El cap de la diplomàcia italiana va estar precisament a Barcelona aquesta setmana amb motiu d'una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) i, entre altres coses, va defensar Europa com a pàtria comuna on "sempre cal respectar" l'estat de dret, per la qual cosa va dir que el Govern espanyol "ha de contestar" a la Comissió Europea si aquesta s'interessa per la llei d'amnistia. "Per als italians, la unitat nacional és molt important. Defensar l'autonomia és superimportant. A Itàlia estem fent una reforma per a donar més autonomia a les regions. Però autonomia no és independència. No podem destruir Europa", va afirmar, amb un advertiment en contra del que considera "petites pàtries".
Nova polèmica diplomàtica de Sánchez, després d'Israel
La polèmica amb el ministre italià no ha estat la primera que protagonitza Sánchez en els darrers dies. La setmana passada, el president del govern espanyol es va enemistar amb Israel durant la visita que va fer el mandatari socialista amb motiu de la guerra a Gaza i en representació de la presidència rotatòria de la Unió Europea. Una visita diplomàtica en la qual Sánchez va criticar obertament la massacre de població civil a Gaza per part de l'exèrcit israelià i que aquest no estigui complint el Dret Internacional Humanitari en la seva resposta sobre la Franja a l'atac terrorista de Hamàs del passat 7 d'octubre. També va advertir que si la Unió Europea i la comunitat internacional no ho feien, Espanya reconeixeria l'Estat de Palestina de forma unilateral; una postura molt més dura amb Israel i pro-Palestina que la que han mostrat la resta de líders d'Occident, de tradició més propera al tàndem Estats Units-Israel, especialment per part dels sectors dretans.