El PP continua la croada contra l’amnistia. I ara veu que s’ha obert una escletxa per utilitzar nou arsenal per intentar tombar-la. Els populars han presentat un escrit a la Mesa del Congrés dels Diputats argumentant que la llei ja ha estat rebutjada pel ple de la Cambra Baixa i que, per tant, no pot continuar el seu recorregut parlamentari. El PP sosté que la votació, amb 171 vots a favor i 179 vots en contra, va il·lustrar que “la majoria absoluta de la cambra rebutjava la proposició de llei”, cosa que provoca que la llei “decaigui completament” i hagi “finalitzat la seva tramitació”. Després de la votació, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va anunciar que, com que la proposició de llei no havia aconseguit “la majoria absoluta dels membres de la cambra” (necessària en una votació final de conjunt pel seu caràcter orgànic), es retornaria a la Comissió de Justícia “perquè emeti un nou dictamen”, d’acord amb l’article 131.2 del Reglament del Congrés. Aquest era l’argument de Junts per rebutjar el text actual de l’amnistia amb l’objectiu de guanyar més dies per continuar negociant i poder-hi introduir nous canvis.
Ara el PP denuncia que això no és possible i que la proposició de llei d'amnistia ha decaigut definitivament: “El ple va expressar la seva voluntat clara i inequívoca de rebutjar per majoria absoluta que el text continuï viu a efectes parlamentaris”, sosté l’escrit, signat pel portaveu parlamentari del PP, Miguel Tellado. Els populars afegeixen que “no és que obtingués una majoria favorable encara que no suficient, que seria el supòsit en què seria aplicable aquesta previsió d’una mena de «segona oportunitat»”, sinó que l’escrutini va mostrar “una majoria absoluta contrària a la votació final sobre el conjunt del text”. “Aquest resultat inapel·lable suposa que la devolució a la Comissió de Justícia no és aplicable en aquest cas”, reblen.
El PP sosté que cal “impedir continuar el procediment legislatiu”
El PP reclama a la Mesa del Congrés que “es reconsideri la decisió unilateral adoptada per la presidenta” i, alhora, “s’impedeixi qualsevol actuació o tràmit parlamentari” per “reactivar o continuar” el procediment legislatiu. Els populars alerten de les “conseqüències irreparables i d’extraordinària transcendència constitucional que comportaria executar una decisió arbitrària i contrària a dret”.
Els populars argüeixen que en dos precedents el 1997 les iniciatives no van arribar a la majoria absoluta, però les votacions van ser favorables, amb més sís que nos. Això, pel PP, manifesta “la voluntat de la Cambra que el projecte no decaigui i torni a la comissió per la seva revisió”, una situació que consideren que és “diametralment oposada” a l’actual.
En una entrevista a Espejo Público d’Antena 3, Miguel Tellado ha defensat que, si l’amnistia continua la seva tramitació, estaria “viciada en el recorregut parlamentari” i ha fet una crida al govern espanyol a “acceptar el resultat” de la votació, “admetre el seu error” i “renunciar a tramitar” l’amnistia.