Nova interpel·lació de Junts per Catalunya al Govern al Parlament, nou xoc. En aquesta ocasió, les desavinences s’han produït per l’infrafinançament i el deute històric que pateix Catalunya des de fa anys, amb això sí que han coincidit a denunciar-ho i la manera de fer-hi front. Ha estat el diputat juntaire Joan Canadell que ha començat la seva interpel·lació a la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, per criticar que ERC hagi posat traves a què no s'hagin pogut debatre al Ple les conclusions de la comissió del deute històric. També que el mateix partit retirés la setmana passada una moció sobre el dèficit fiscal, després del pacte entre ERC i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez que inclou, entre altres elements, la condonació d’una part del deute del FLA. Després de fer valdre l’acord entre el seu partit i els socialistes, també per investir Sánchez, que Canadell ha assegurat que avança en l’autodeterminació i la “solució als dèficits de l’autogovern sota un mecanisme de verificació”, a banda d’aconseguir l’amnistia, ha assegurat que la reducció del deute que ha pactat ERC no és cap avenç significatiu.  

Retrets creuats entre Junts i ERC

Canadell ha completat la seva intervenció explicant les diferents conclusions de la comissió del deute històric, que Mas Guix també s’ha fet seva, agraint

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

la feina als experts d’aquest espai. “Miri si compartim aquest marc que les conclusions de la comissió van en la línia dels acords assolits entre ERC i el PSOE”, ha advertit la consellera a Canadell, assegurant que lluny del que havia defensat el juntaire, aquest pacte signat a principis de novembre permet “passar de l’anàlisi i la denúncia a les solucions”, posant com a exemples més enllà d’aquesta condonació els mecanismes per “fer garantir les execucions i inversions i negociar un marc de relacions entre Catalunya i Espanya pel que fa al finançament”.

Les negociacions dels partits independentistes amb el PSOE continuen portant cua i tant ERC com Junts aprofiten el Parlament per treure pit dels acords i minimitzar els dels del seu rival electoral.  “L’impacte econòmic de les mesures pactades per Esquerra són 19.000 milions d’euros. A vostè tot li sembla poc, però que fa per millorar la situació a banda de repartir culpes arreu? Menys retrets i més cooperació pel bé de la ciutadania”, li ha retret Mas Guix a Canadell després de repassar l’acord d’ERC amb els socialistes. Davant d'aquestes paraules de Mas Guix, Canadell ha reblat que l'independentisme ha passat d'"aspirar a tot" amb l'1-O a diluir els pocs acords als quals arriben ERC, Junts i la CUP com ara el pacte per "un acord singular per Catalunya". "Han fixat un nivell molt baix", ha insistit Canadell.