El nou fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, vol combatre l'escepticisme d'alguns vers la justícia. Però en el seu camí, serà escrutat per la mirada expectant de l'independentisme català. Maza ha comparegut aquest dijous al Congrés com a tràmit prescriptiu abans de ser nomenat oficialment. És aquí on ha esquivat les preguntes del PDECat i ERC sobre la "judicialització de la política", un dia després que s'aprovés el suplicatori per jutjar l'exconseller de la Presidència Francesc Homs pel 9-N. Així les coses, Maza calla: "Jo ara no em puc pronunciar", ha tancat amb presumpta prudència.
El silenci "inquieta i fa sospitar", segons fonts parlamentàries de l'espectre sobiranista han explicat a El Nacional. Això, després que la diputada del PDECat, Lourdes Ciuró, hagi demanat a Maza sobre la presumpta "afinació" d'expedients a la Fiscalia o per com garantiria l'autonomia, davant la voluntat de la seva predecessora, María Consuelo Madrigal, d'assumir personalment querelles contra polítics independentistes. Això venia per la disparitat de criteris jurídics entre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que no va veure delicte en la causa d'Homs, però més tard el Tribunal sí.
A les preguntes de Ciuró, s'hi han sumat les de la diputada d'ERC, Ester Capella, demanant sobre les querelles a les alcaldies independentistes, la "catalanofòbia" o la presumpta voluntat de persecució d'aquells qui posin "les urnes" en el marc del procés.
Així i tot, Maza s'ha mostrat impertorbable en tot moment. "Esperin vostès la meva actuació. A cada àmbit li correspondrà el seu escenari, formes i solucions", ha dit davant la insistència de les diputades. En aquest sentit, s'ha compromès a estudiar allò de la "catalanofòbia, els alcaldes, les urnes", com ha assegurat. Però no és d'esperar un canvi de rumb, més que de persona, en tant que ha lloat l'acció de Madrigal. D'ella ha dit que havia dotat la Fiscalia "d'ampli capital de respecte" i que el seu àmbit d'actuació, com a successor, també seria el de la llei.
Tanmateix, no és la primera vegada que el nou fiscal general esquiva les preguntes sobre quina serà la seva gestió en matèria de sobiranisme. Ja el dia que va ser nomenat pel Consell de Ministres havia evitat pronunciar-se. "Ara no en puc parlar", va dir aleshores. Així i tot, dues setmanes després que el Consell General del Poder Judicial hagi emès un informe d'idoneïtat, hauria tingut temps de pair l'encàrrec. L'estratègia podria respondre a l'intent de no causar el mateix revol que Madrigal en la inauguració de l'any judicial, quan va afirmar que "l'única llibertat naixia de la llei" i que perseguiria el procés.
De fet, les fonts consultades veuen en Maza i l'aparell judicial un paper clau, després de l'episodi d'aprovar suplicatori d'Homs. Aquestes pensen que els tempos que regiran en endavant seran simptomàtics de l'estratègia que vol seguir l'Estat. És a dir, que per les fonts, el govern espanyol hauria entrat en un carreró del qual creuen que difícilment en podrà sortir sense perdre "autoritat", si no congela la interposició de les querelles a polítics catalans.
Però és precisament en l'autonomia on ha posat la tònica en el seu discurs i respostes als diputats de la comissió de Justícia. "En la meva persona, està completament garantida. Tant el Govern, com el ministre de Justícia em respectaran. Jo he parlat amb ell (Rajoy) i m'ha transmès aquesta sensació. Fa molts anys que faig judicis i sé quan algú m'està mentint. No pretenguem que el Govern sigui amic del fiscal, ni el fiscal amic del Govern, la col·laboració entre ells hi ha de ser, però sempre des del respecte institucional", ha conclòs a les interpel·lacions dels comissionats.