Ciutadans continua sumant fracassos. Aquest darrer mes, els taronges han fet dels suposats vincles entre l'entorn de Carles Puigdemont i el Kremlin la seva punta de llança per atacar l'independentisme, però cada cop que ho han intentat han fallat. Fa només un parell de setmanes, el Parlament ja va rebutjar crear una comissió d'investigació per estudiar aquestes relacions, una proposta impulsada també per Ciutadans. Avui, de la mateixa manera, una moció taronja ha fracassat en tots els seus punts per l'oposició de tot l'independentisme, que s'ha mantingut ferm. Així, el primer punt del text demanava "condemnar els contactes mantinguts entre Carles Puigdemont i el seu entorn amb el Kremlin", i insistia en la necessitat que aquests "expliquessin a la ciutadania en què consistien, quins assumptes es van tractar i els acords als quals van arribar".
No és l'única qüestió que demanaven els taronges. En un altre punt del document, demanaven que la conselleria d'Acció Exterior i Govern Transparent, Victòria Alsina, comparegués davant del Parlament per explicar si ha mantingut contactes amb el Ministeri Lliure d'Exteriors del Consell per la República. Es tracta, també, d'una petició que Ciutadans ja ha fet en altres ocasions i que tampoc ha aconseguit. De fet, fins ara només destaca que els taronges hagin assolit, amb el suport dels independentistes, la compareixença del cap de l'Oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, perquè informi sobre aquests suposats contactes amb Rússia.
La irritació de Cs encara dura
Fa només una setmana, van saltar les alarmes dels taronges quan es van adonar de les declaracions del delegat de la Generalitat a la Unió Europea, Gorka Knörr, i la delegada adjunta, Erika Casajoana, al Parlament Flamenc. Concretament, la delegada adjunta va comparar l'actitud del govern espanyol amb el rus. En una intervenció recollida pels taronges en un vídeo, Casajoana reclamava que la Unió Europea "defensi els valors europeus amb la mateixa energia i convicció a Belarús, Ucraïna i Moscou que a Catalunya, perquè no es pot dir als ucraïnesos que són els campions de valors europeus, i després, quan Espanya els trepitja, mirar cap a un altre costat". La delegada adjunta, acompanyada a l'acte per Knörr, també va comparar la situació que va donar-se quan la policia va prohibir l'entrada d'aficionats culers amb samarretes i altres peces de roba groga a un estadi de futbol a Madrid amb la detenció d'un manifestant rus per mostrar un paper blanc. Casajoana també es va referir explícitament a Ciutadans, acusant-los de ser "molt de dretes quan es tracta de temes catalans". "Volen prohibir el català a les escoles, volen perseguir a tothom, van néixer per lluitar contra els catalans", va advertir.
És per això que, en la moció d'avui, Ciutadans també ha fet referència a aquesta qüestió. En un dels punts, ha demanat condemnar l'estratègia comunicativa "de permanent denigració de la democràcia espanyola que duu a terme el Govern de la Generalitat i els seus delegats a l'exterior per falsa". I encara en un altre, aprofitava per condemnar les declaracions de Casajoana, a més de demanar el seu "immediat cessament". Tot i la insistència, tots dos punts han estat rebutjats pel ple del Parlament.