En la guerra interna a ERC, pràcticament cada setmana s'obre un nou front i encara en falten vuit per al congrés nacional del 30 de novembre, on s'elegirà la nova direcció del partit. Aquest divendres n'ha esclatat un de nou. Oriol Junqueras, segons informa RAC1, va demanar a Salvador Illa i el PSC que el nou Govern, investit amb el suport d'ERC, mantingués entre els seus càrrecs persones afins a la seva candidatura. Concretament, Junqueras hauria explorat converses per intentar que algunes persones, entre les quals Lluís Salvadó, encara president del Port de Barcelona, Norma Pujol, directora de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) o Isaac Albert, que continua dins CIMALSA, empresa pública de logística i mobilitat, es poguessin mantenir en el seu càrrec. Pujol i Albert són dos dels noms que ha presentat Junqueras dins la seva proposta de direcció, com a vicesecretaris generals de polítiques sectorials i de comunicació, respectivament. 

La candidatura de Junqueras nega cap reunió

Des de Militància Decidim la candidatura de Junqueras, han reaccionat ràpidament a aquesta informació, negant-la categòricament i assegurant que és "absolutament falsa". Així, en un comunicat, neguen que s'hagi produït cap reunió per tractar "cap qüestió relacionada amb el manteniment de càrrecs d'ERC". En aquest sentit, afegeixen que els noms als quals fa referència la notícia són "professionals que ocupen càrrecs en organismes i entitats públiques que es troben en processos de substitució, alguns amb dates ja acordades", i que a aquesta situació no només es dona amb persones vinculades a la candidatura de Junqueras, sinó que també hi ha "càrrecs que donen suport a diferents candidatures". Cal recordar que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va demanar a Illa que cessés tots els alts càrrecs nomenats per Esquerra i que fossin militants del partit, assegurant que el "traspàs responsable" ja s'havia acabat. En aquest sentit, va afegir que si l'Executiu català no els cessava, seria el partit qui demanaria que abandonessin el Govern. 

"No pot desobeir la militància"

Per la seva part, el candidat a la presidència per la candidatura Nova Esquerra Nacional, Xavier Godàs, ha assegurat a través de les xarxes que el "nepotisme no és republicanisme" i que una situació com aquesta no passarà si són ells els qui guanyen el congrés del 30 de novembre: "Les decisions preses pel partit obliguen solidàriament tota la militància. Molt més en temps convulsos" . Teresa Jordà, candidata a la vicepresidència, i Alba Camps, a la secretaria general, també s'han manifestat en termes molt semblants: "Fer passar l’interès col·lectiu per sobre el personal i acceptar les decisions que prenem entre tots i totes són els bàsics de qualsevol organització. Algú que vol liderar Esquerra no pot desobeir la militància", ha lamentat la coportaveu al Congrés dels Diputats. 

Tuit de Xavier Godàs
Tuit de Xavier Godàs
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!