Durant el seu discurs d'investidura, divendres, va prometre una "sacsejada" profunda. A l'espera que el seu govern comenci a caminar, de moment aquest tomb s'ha visualitzat en l'acte institucional de presa de possessió. L'equip de Pere Aragonès ha dissenyat un acte pensat per marcar un punt i a part respecte al passat. S'han retirat les catifes vermelles i s'ha triat una decoració basada en diverses textures de fusta. La intenció: evidenciar el canvi generacional i fer bo el lema de campanya d'ERC, Al costat de la gent. Al vestíbul de Palau l'esperava una representació de treballors públics que han estat a primera línia de trinxera de la lluita contra la Covid-19. "Avui és l'inici d'una nova etapa", ha proclamat durant el seu discurs, el 132è president, que s'ha conjurat a combatre les desigualtats i aconseguir l'autodeterminació i l'amnistia. Quan ha promès el càrrec s'ha estalviat fer cap menció a la Constitució. Tot plegat ha durat mitja hora. 


Aragonès amb la insígnia de president. / S. Alcàzar

A un quart de nou del vespre, agafat de la mà de la seva fill Clàudia, Aragonès ha arribat al Palau de la Generalitat. Abans d'entrar, ha deixat un clavell sobre la llamborda que es va instal·lar a les portes de Palau el passat 15 d’octubre del 2020, amb motiu del 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. Pel camí, un recorregut per uns plafons amb imatges de les vuit vegueries i la corresponent passada de revista al cos de gal·la de Mossos. 

El relleu amb Torra

El moment més esperat, més simbòlic, ha estat quan al Pati dels Tarongers, que ha estat l'escenari principal de la cerimònia, Quim Torra li ha col·locat la medalla de president. Des de setembre de 2020, quan van inhabilitar-lo per la pancarta per la llibertat dels presos polítics, Aragonès ocupava el seu càrrec com a substitut. Avui s'ha tret tots els adjectius. Ja és president a seques. I com a tal, ha volgut agrair al seu predecessor "la seva dedicació al país durant uns anys extremadament difícils, en els quals va haver de fer front al repte de recuperar les institucions catalanes, va haver de fer front a una pandèmia sense precedents en la història de la humanitat i va acabar patint una injusta inhabilitació".

 

 Aragonès ha reiterat el seu compromís de "fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació" i la seva "prioritat ineludible" de treballar per "la felicitat de la ciutadania". "Necessitem desbrossar el camí, sent conscients que, qui obre pas sol ser qui més s’embruta. Però toca arremangar-nos sense por de les esgarrinxades. És l’hora d’esllomar-nos cada dia com ningú". I ha obert una escletxa a l'esperança. "El sotrac és gran i durant massa temps no ens ha deixat avançar. Per això el país necessita alçar de nou el cap, i obrir una nova etapa. Amb tota la urgència. Sense més dilació".

Els presos i Iceta

Sota l'escenari l'escoltava la seva família així com destacats dirigents polítics catalans. Eren una quarantena, per complir amb les restriccions imposades per la pandèmia. Des de la presidenta del Parlament a l'alcaldessa de Barcelona, passant pels expresidents Torra, Mas i Montilla. També hi eren els presos Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que han pogut obtenir un permís penitenciari per assistir-hi. El morbo, que entre els convidats hi tornava a haver dos representants del govern espanyol, cosa que no va passar amb la presa de possessió de Torra. Eren la delegada Teresa Cunillera i el ministre MIquel Iceta. El líder del PSC, que no ha volgut visitar els presos al llarg de tots aquests anys -com sí que han fet altres companys seus com Montilla o Collboni- a pocs metres de Junqueras, que des del primer dia li ha retret la seva manca d'empatia. La d'ells dos ha estat la salutació més freda. Amb els Jordis, la conversa ha estat més llarga. 


Iceta conversa amb Sànchez. / S. Alcàzar

Els noms dels nous consellers

El nou govern de Pere Aragonès s'estructurarà en 14 conselleries, set per a ERC i set per a Junts; vuit dones i sis homes. El llistat definitiu de noms es donarà a conèixer oficialment aquest dimarts, però ja han transcendit tots. Durant les properes hores el nou president es reunirà amb cadascun d'ells per posar-los ja deures de cara a la nova legislatura. Dimecres prendran possessió i començaran a treballar. Dels 14, cinc són independents i quatre exalcaldes. Només tres repeteixen: Aragonès, Puigneró i Jordà. 

Dos dels que més sorpresa han generat han estat el d'Economia, que serà l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró, proposat directament per Jordi Sànchez, i el d'Interior, cartera calenta que per primera vegada passa a mans dels republicans, que han escollit un independent per ocupar la plaça, l'advocat exsocialista i exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. Els dos que es donaven per descomptats des del primer dia, són l'exalcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, que serà la consellera de Presidència, i Josep Maria Argimon, fins ara secretari de Salut Pública, que saltarà al càrrec de conseller de Salut com a independent a proposta de Junts. 

Poques hores abans de la presa de possessió s'ha donat a conèixer el que serà l'home fort de Junts al govern, Jordi Puigneró, que finalment serà el vicepresident, a més de conseller de Polítiques Digitals i Infraestructures. És a dir, amplia les funcions de la conselleria que ja ocupava amb Torra i hi afegeix la vicepresidència, habitualment associada a Economia, un aparellament que va decaure quan Elsa Artadi -a qui tots els dits assenyalaven- va renunciar a posar-s'hi

A banda de Puigneró, de moment només hi ha confirmada la continuïtat d'una altra consellera del govern Torra. Es tracta de Teresa Jordà, exacaldessa d'ERC a Ripoll, que seguirà fent-se càrrec d'Agricultura, ara amb l'ampliació d'Acció Climàtica. Un altre que ja formava part de l'executiu anterior com a número dos de Josep Bargalló, Josep Cambray, passarà a pilotar el departament d'Educació en nom d'ERC. 

Entre els cinc consellers independents, a part de Giró, Elena i Argimon, hi haurà la titular d'Acció Exterior i Transparència, que estarà en mans de Junts i que ostentarà l'exdelegada del govern als EE.UU., Victòria Alsina, un perfil més tècnic que no pas polític. De la seva banda, ERC ha designat la catedràtica de Ciències Polítiques i exsíndica de l'1-O, Tània Verge, per la cartera de nova creació d'Igualtat i Feminismes

Un dels qui des del minut 1 sabia que s'asseuria al consell de govern era Roger Torrent. L'expresident del Parlament i exalcalde de Sarrià de Ter, ha estat en diverses travesses, des d'Interior a Cultura, però finalment s'encarregarà del departament d'Empresa i Treball. Cultura serà per Natàlia Garriga, que fins ara treballava a l'equip de vicepresidència amb Aragonès. A la banda de Junts, Gemma Geis serà la nova titular d'Universitats i Recerca, Violant Cervera la de Drets Socials i Lourdes Ciuró la de Justícia. 

La nova portaveu

Exercir de portaveu del Govern de la Generalitat és sovint una tasca poc agraïda, però a la vegada suposa una tribuna de projecció pública. Per primera vegada des de fa una dècada, aquesta funció deixarà d'estar en mans d'un conseller. Segons indiquen diverses fonts a ElNacional.cat, el nou executiu de Pere Aragonès ha triat una dona del sector de la comunicació perquè sigui la veu del govern en el dia a dia. Es recupera així la fórmula adoptada pel tripartit de Montilla amb la periodista Aurora Massip. 

A la imatge principal, Torra col·loca la medalla a Aragonès. / S. Alcàzar