Canvis importants en el Govern de la Generalitat amb la mirada posada al referèndum de l'1-O. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destituït aquest matí els consellers de Presidència, Interior i Ensenyament, Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz, i ha nomenat tres nous perfils per encarar la votació del pròxim 1 d'octubre: Jordi Turull, Joaquim Forn i Clara Ponsatí.

Els rumors van començar ahir després que el president es reunís amb l'expresident Artur Mas i la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, per valorar la vinculació dels consellers demòcrates amb el referèndum sobre la independència. La decisió de rellevar Munté, Jané i Ruiz arriba una setmana després de la destitució del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, per haver posat en dubte la viabilitat del referèndum. Amb tot, el Govern queda amb la següent composició:

  • President de la Generalitat: Carles Puigdemont
  • Vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda: Oriol Junqueras
  • Conseller de Presidència i portaveu: Jordi Turull
  • Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència: Raül Romeva
  • Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge: Meritxell Borràs
  • Conseller d'Interior: Joaquim Forn
  • Conseller de Justícia: Carles Mundó
  • Conseller d'Empresa i Coneixement: Santi Vila
  • Consellera de Benestar, Treball i Família: Dolors Bassa
  • Conseller de Territori i Sostenibilitat: Josep Rull
  • Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació: Meritxell Serret
  • Conseller de Salut: Toni Comín
  • Conseller de Cultura: Lluís Puig
  • Consellera d'Ensenyament: Clara Ponsatí

Així doncs, amb l'última decisió de Puigdemont, s'afegeixen al Govern perfils amb una llarga trajectòria política i de reconeguda vinculació amb el referèndum. Aquests són els perfils de les noves incorporacions al Govern.

Turull, l'experiència

Jordi Turull (1966) s'incorpora a Presidència. Turull no havia ocupat mai abans una conselleria ni en els governs d'Artur Mas ni en l'últim de Carles Puigdemont, encara que des del 2010 va començar a guanyar importància dins de les files de CDC en esdevenir el portaveu del grup parlamentari de CiU. Posteriorment, el març de 2013, es va convertir en el president d'aquest grup, càrrec que ha mantingut dins de les files de Junts pel Sí.

Llicenciat en Dret, es va incorporar a les joventuts de Convergència, les Joventuts Nacionalistes de Catalunya, el 1983. Quatre anys després, el 1987, es va afegir a les files de CDC. Aquell mateix any va ser elegit regidor en la seva població natal, Parets del Vallès, càrrec que va mantenir fins al 1991. A més, va ser líder de les files municipals a la població vallesana fins en tres ocasions. En paral·lel, Rull es va incorporar com a diputat a la Diputació de Barcelona, ​​lloc que va ocupar fins al 1996. En 2004 va entrar al Parlament com a diputat.

El compromís de Turull amb el referèndum és inequívoc. De fet, va ser un dels tres diputats designats pel Parlament que van anar al Congrés dels Diputats per defensar el referèndum sobre la independència. A més, ha format part del Pacte Nacional pel Dret de Decidir.

Forn, la mà dreta de Trias

Joaquim Forn (1964) substitueix Jordi Jané a la conselleria d'Interior. Com Turull, és llicenciat en Dret. Forn va ser la mà dreta de l'exalcalde de Barcelona, ​​Xavier Trias, durant el seu mandat entre 2011 i 2015. De fet, s'havia situat en diverses ocasions com el possible relleu de Trias.

Forn va entrar en política em 1999 al grup municipal de CiU a Barcelona com a regidor del districte de Sants-Montjuïc i Nou Barris. Anys després, el 2007, es va convertir en el portaveu de CiU, càrrec que ha mantingut fins ara —malgrat la separació de CDC i Unió i la fundació del PDeCAT—. Posteriorment, quan Trias va accedir a l'alcaldia, es va convertir en el primer tinent d'alcalde.

El substitut de Jordi Jané també va ser president de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) entre 2011 i 2015.

Ponsatí, la catedràtica compromesa

Clara Ponsatí és la nova consellera d'Ensenyament. Economista de professió, dirigeix l'Escola d'Economia i Finances de la Universitat de Saint Andrews, a Escòcia. És una membre destacada del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). A les eleccions del 27-S, Ponsatí es va presentar com a candidata suplent de la candidatura de Junts pel Sí.

Ponsatí ha patit en pròpia pell la persecució de l'independentisme. El 2013, el ministeri d'Educació, Cultura i Esport la va destituir com a professora visitant de la càtedra Príncep d'Astúries de la Univesitat de Georgetown per defensar el dret a votar, una decisió que va qualificar de "censura".