Els nous consellers del Govern de Salvador Illa ja han pres possessió del seu càrrec aquest dilluns al Palau de la Generalitat. El nou president de la Generalitat ha presidit l'acte de presa de possessió dels nous consellers al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on tots els nous membres del Consell Executiu han promès el càrrec. L'acte ha començat amb un petit fragment del Cant de la Senyera, que ha donat pas al nou secretari del Govern, Javier Vilamayor, per anunciar el cessament dels consellers sortints i el pas al nomenament dels consellers entrants. El president de la Generalitat, Salvador Illa, els ha traslladat que el seu "neguit i obsessió" serà "governar per a tothom" i ha reivindicat la creació de la Conselleria de Polítiques Lingüístiques:  "La defensa de la llengua no és un atac contra ningú, sinó la defensa d'una de les columnes vertebrals de Catalunya".

El president Salvador Illa ha estat qui ha fet la pregunta a cadascun dels 16 membres del nou executiu: "Prometeu complir fidelment d'acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?". Tots ells han respost amb un "sí, prometo". El primer conseller que ha fet aquesta afirmació és el de Presidència, Albert Dalmau, que substitueix Laura Vilagrà al capdavant d'aquest departament. 

Els nous consellers prometen el càrrec

Tot seguit, la nova consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha promès el seu càrrec, mentre que la següent ha estat la nova titular d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon. L'ordre ha seguit d'aquesta manera: Ramon Espadaler, com a nou conseller de Justícia i Qualitat Democràtica; Sílvia Paneque, com a nova consellera de Territori i Transició Ecològica i Habitatge; Olga Pané, com a nova consellera de Salut; Esther Niubó, a Educació i Formació Professional; Mònica Martínez Bravo, de consellera de Drets Socials i Inclusió; Miquel Sàmper, a Empresa i Treball; Eva Menor, a Igualtat i Feminisme; Jaume Duch, com a nou conseller d'Unió Europea i Acció Exterior; Núria Montserrat, a Recerca i Universitats; Òscar Ordeig, de conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Bernardo Álvarez, com a conseller d'Esports; Sònia Hernández, a Cultura, i, finalment, Francesc Xavier Vila com a nou conseller de Política Lingüística. 

Illa reivindica l'acord amb ERC i fixa el seu Govern dins de la socialdemocràcia i l'humanisme cristià

En acabat, el nou president de la Generalitat ha adreçat un missatge "d'esperança" i ha reivindicat cadascun dels nous consellers. Aquí, Illa ha reivindicat "l'Espanya plurinacional, una Europa d'horitzó federal" i ha fixat l'actual moment com un "canvi d'època". Illa ha situat els seus consellers en la socialdemocràcia i en l'humanisme cristià, "pilars que han confeccionat l'actual Europa". "El veritable denominador comú rau en una vocació de servei públic per transformar les institucions. La pedra angular ha de ser la transformació de la institució", ha reivindicat Salvador Illa, que ha agraït a cadascun dels consellers i les seves famílies que acceptessin el càrrec.

Illa ha reivindicat la "trajectòria professional" de cada conseller i ha marcat la "cerca de consensos i acords" com a mètode per "transformar i avançar". "Governant no a la lleugera ni sense eternitzar les coses. Decidirem per al bé comú i la defensa de Catalunya", ha reivindicat el president de la Generalitat, que ha qualificat el seu nou executiu de "representatiu territorialment i socialment". Alhora, Illa ha reivindicat la creació de les noves conselleries de Política Lingüística i d'Esports. De fet, ha fixat la primera en el marc de l'acord amb Esquerra Republicana. "Subratlla la importància de la llengua catalana. La defensa de la llengua no és un atac contra ningú, sinó la defensa d'una de les columnes vertebrals de Catalunya", ha dit Illa, que ha agraït el "sí" d'ERC i Comuns al seu Govern.

L'acte, que ha comptat amb la participació del president del Parlament, Josep Rull; dels consellers sortints; del president Aragonès; del delegat del govern espanyol, Carlos Prieto, i del ministre Hereu, ha clos amb l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors. A partir d'aquest migdia, cada conseller sortint farà el traspàs de cartera al conseller entrant.