L'Assemblea Nacional Catalana viu aquest dissabte una de les seves jornades més transcendentals —i no precisament per un bon motiu—. Enmig de la crisi interna que està travessant l'entitat independentista, i que amenaça de certificar la seva ruptura, al llarg del dia d'avui hi ha prevista una reunió del Secretariat Nacional (l'òrgan dirigent format per 68 membres). És una cita que no serà pas breu, sinó que s'allargarà, com a mínim, nou hores. El plenari arrenca a les 9.00 hores i té previst acabar a les 18.00 hores, però tenint en compte la rellevància de la trobada no seria gens sorprenent que s'allargui més enllà. En l'ordre del dia hi ha un punt de debat sobre la "crisi de democràcia interna" del Secretariat Nacional.
Però per què és tan transcendental aquesta reunió? Doncs perquè és durant el dia d'avui que sabrem si finalment el corrent crític intern compleix la seva amenaça i provoca el trencament de l'ANC. Segons va poder saber ElNacional.cat aquest dimecres, un grup d'una vintena de secretaris nacionals ha estat valorant dimitir "en bloc" amb l'objectiu de forçar una assemblea extraordinària que servís per convocar noves eleccions. El dimecres encara no s'havia decidit si es faria aquest pas, però serà al llarg d'aquest dissabte quan se sabrà si els díscols consumen la ruptura. Entre les possibles sortides hi ha el vicepresident Jordi Pesarrodona.
Però la direcció de l'entitat ha fet un pas clau aquest divendres per intentar evitar la trencadissa. Segons es va pactar després de les eleccions de l'ANC el passat maig, Pesarrodona havia de cedir la vicepresidència a Uriel Bertran a partir durant la segona meitat del mandat. Ara bé, Bertran (home de confiança de la presidenta Dolors Feliu) ha anunciat la seva renúncia al tracte per tal que l'actual vicepresident continuï al càrrec. Amb aquesta decisió, la línia oficialista confia calmar els ànims i allargar la mà al corrent crític. Ara caldrà veure si aquest pas és suficient.
Una crisi que ve més lluny de la llista cívica
La polseguera a l'ANC es va aixecar el passat 28 de gener. En la sessió plenària d'aquell dia, el Secretariat Nacional va votar una iniciativa presentada per Dolors Feliu i Uriel Bertran amb l'objectiu de posar en marxa un grup de treball que estudiés la possibilitat de la llista cívica. Però sorprenentment, la proposta va ser tombada amb 28 vots a favor i 29 en contra. En un comunicat, la direcció va assegurar que el debat sobre la quarta candidatura independentista continuaria endavant, i que l'última veu la tindrien els socis. En tot cas, la disparitat d'opinions sobre aquest punt dintre de l'entitat és clara.
Ara bé, la tensió no venia tant per les diferents visions sobre la llista cívica, sinó que més aviat per la forma com la línia oficialista havia intentat imposar la seva voluntat. Al llarg dels següents dies va començar a fer-se públic l'enfrontament obert: el dirigent Josep Pinyol acusava Dolors Feliu d'haver "retorçat els Estatuts" en el seu blog; i la setmana següent una vintena de dissidents s'organitzava en el col·lectiu Indesinenter. En el seu primer comunicat, aquest corrent crític acusava el Comitè Permanent (conformat per 12 membres, dels quals 10 afins a la presidenta) de "centralització, autoritarisme i abús de poder". A més, exigia una remodelació d'aquest òrgan per "reconduir a bon port" la situació.
Però aquesta crisi interna no va irrompre sobtadament aquell 28 de gener. ElNacional.cat ha pogut saber que uns mesos abans ja hi havia hagut un avís. La posada en marxa de la campanya Nosaltres Acusem va anar acompanyada de la "mala gestió" de l'equip de treball encarregat. Dolors Feliu va presentar una proposta de resolució per retirar les facultats d'aquest equip. Els crítics van presentar una esmena a la totalitat a aquesta iniciativa en el que va veure's com una qüestió de confiança encoberta, però la van perdre, i aquest escenari ja va generar "tensions importants". "De fet, em sembla que és l'origen real del conflicte", assenyala un secretari nacional a aquest diari.
Sense mòbils per evitar les filtracions
Un conflicte que no s'ha pogut resoldre amb el pas de les setmanes, i que tan sols s'ha tornat més aspre. Aquest dissabte sabrem si finalment es consuma una gran escissió a l'ANC, però la notícia no se sabrà fins tard: a la reunió estaran prohibits els mòbils precisament per evitar les filtracions que aquests darrers dies ja han irritat la direcció amb dures crítiques. De fet, en el seu primer comunicat sobre la crisi interna, l'entitat va criticar aquestes filtracions, recordant que tots els dirigents han firmat un contracte de confidencialitat. "Els debats, els acords i les discrepàncies sobre els temes tractats als plens s'han de considerar d'ordre intern i no s'haurien d'haver filtrat mai als mitjans", diu el text. Per tenir la informació de primera mà, caldrà dirigir-se al Centre Moral i Cultural del Poblenou, on tindrà lloc el conclave.