L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ja està en un altre incendi polític. Després del fiasco de la seva visita a Rússia, on el ministre d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, el va deixar en evidència pels presos polítics i exiliats catalans amb un gran malestar comunitari, ara vol participar en un fòrum amb l'Iran. I la iniciativa també ha aixecat protestes a la UE.
Un total de 22 eurodiputats, la majoria del grup conservador, han reclamat aquest divendres a l'alt representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior que no participi en el fòrum econòmic entre el bloc comunitari i l'Iran de la setmana que ve, que ja va ser ajornat al desembre perquè el país va executar un periodista opositor. "Creiem que la participació (de la UE) a alt nivell seria inadequada per les violacions de drets humans flagrants i continuades a l'Iran, inclosa l'execució de presos, i el recent judici a Anvers contra un diplomàtic iranià per la seva involucració i plans per perpetrar atemptats en territori europeu", recalca la carta.
La missiva busca obtenir "la garantia que alts càrrecs de la Unió Europea", entre els quals citen expressament Borrell, no participaran en aquest fòrum, que comença dilluns que ve. "La crueltat del règim a l'hora d'executar presos per desincentivar futures protestes no té en compte el creixent descontentament en la societat iraniana i és completament oposada als valors europeus", apunten els eurodiputats.
Els signants insisteixen a la Unió Europea a condicionar qualsevol relació amb l'Iran al fet que aquest país aturi les execucions, la tortura i les seves activitats hostils a l'exterior.
"L'Iran té la taxa més elevada d'execucions per càpita, i també és el més gran executor de dones, la qual cosa és una desgràcia per a la humanitat contemporània. La majoria de les execucions es duen a terme sota secretisme, no es declaren oficialment i les restes no són retornades a les famílies", adverteix la carta, que també apunta a un "alarmant increment" d'execucions de minories ètniques i religioses.
Precisament avui Borrell s'ha intentat excusar del desgavell polític que va provocar la seva recent visita a Rússia, en una entrevista al setmanari alemany Der Spiegel, i no s'ha estat de revelar que al darrere de les seves indecisions hi havia el procés independentista. "No vaig anar a Moscou a parlar de Catalunya", s'ha justificat.
La revista no s'explica com, amb la fama de polític irascible que té Borrell, quedés callat davant el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, quan aquest va treure el tema de la situació política catalana per demostrar les contradiccions que tenen Espanya i la UE en aquesta matèria. Els periodistes li pregunten per això. "Un diari espanyol el va descriure en una ocasió com una persona de caràcter volcànic. On era aquest volcà quan el ministre d'Afers Exterior de Rússia el va ridiculitzar en públic en una roda de premsa, mentre Moscou expulsava diplomàtics de tres països europeus?", pregunten.