La llei d’amnistia continua enfrontant el Partit Popular i el govern espanyol. La Moncloa urgeix que el Tribunal Suprem apliqui la norma de l’oblit penal “d’acord amb el seu tenor literal” per tal que Carles Puigdemont pugui tornar a Catalunya amb llibertat, mentre els populars continuen abanderant el posicionament de l’Alt Tribunal com a principal ariet per evitar l’exoneració del president a l’exili. Aquest dilluns, l’ase de tots els cops procedents de Gènova ha sigut el ministre Óscar Puente, una figura que sol estar al centre de la diana dels populars. En una entrevista a primera hora del matí a Las Mañanas de RNE, Puente ha posat en dubte la interpretació que fa el Suprem de l’amnistia: “No té per on agafar-se. Els tribunals no poden extralimitar-se a l’hora d’interpretar la llei dient que hi ha hagut malversació perquè els independentistes es van estalviar del seu peculi els diners que havia costat la campanya de la independència”, ha argumentat. I ha recordat que “hi ha tribunals a Espanya que es pronunciaran” sobre aquesta qüestió: “Espero que ho faci el Tribunal Constitucional”, ha subratllat, i ha apuntat que la maniobra del Suprem l’únic que aconseguirà és “endarrerir la implementació” de la norma de l’oblit penal.
🔎 Puigdemont infligeix a Llarena una derrota a ‘casa’ enmig del camí cap a la plena amnistia
Les paraules d’Óscar Puente arriben a conseqüència de la decisió que van prendre els jutges del Suprem a principis de juliol de no aplicar l’amnistia a la malversació atribuïda al referèndum de l’1 d’octubre. Pablo Llarena va negar-se a amnistiar Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig i va mantenir en vigor les ordres espanyoles de detenció (d’aquí el retorn misteriós i fugaç de Puigdemont la setmana passada) i la Sala Segona, presidida per Manuel Marchena, també va evitar extingir les inhabilitacions d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Malgrat que el text de la llei és meridianament clar establint que la malversació entra al perímetre de l’amnistia “sempre que no hi hagi hagut propòsit d’enriquiment”, el Suprem esgrimia que tots aquests casos quedaven fora perquè els consellers de l’1-O “van decidir carregar als fons públics el cost” d’unes iniciatives sense “cap interès públic” amb l’objectiu de “no haver d’atendre ells el cost inherent a les seves iniciatives personals” i “eludir sufragar els seus desitjos amb detriment de la seva fortuna personal”.
I avui el Partit Popular ha vist en les declaracions d’Óscar Puente una nova bretxa per armar la crítica contra el govern espanyol. Aquest matí, la vicesecretària d’Organització Territorial, Carmen Fúnez, ha ofert una roda de premsa per valorar l’actualitat política sense pronunciar cap paraula sobre aquest tema. Ara bé, just quan l’ha acabat, la formació ha detectat la finestra d’oportunitat que se li obria i Fúnez ha reaparegut a la sala de premsa pocs minuts després per posicionar-s’hi. La dirigent popular ha censurat que el ministre Puente es dediqui a “insultar” i “desqualificar” i a “dir als jutges del Suprem i del Tribunal Constitucional el que han o el que no han de fer”. “Puente és la veu de Sánchez, i ni Puente ni Sánchez no tenen el més petit respecte ni pel Suprem ni pel TC, perquè de les seves paraules es desprèn que consideren el TC patrimoni propi”, ha afirmat.
Carmen Fúnez ha reprovat que Pedro Sánchez “pretengui posar la Justícia al servei dels seus interessos i del manteniment de la seva butaca”. Per aquest motiu, el PP exigeix una “rectificació immediata” al ministre Puente per un pronunciament que “no respecta els jutges” i demana a Sánchez que “manifesti si comparteix o no l’opinió del ministre sobre el control que pretén exercir” sobre el Suprem i el TC. “Segons el ministre, les resolucions judicials han de respondre no a la Justícia ni a les lleis, sinó als interessos de Sánchez”, ha conclòs Fúnez.
El PP reclama “menys fanfarronades” i denúncia la “gravetat” i el “perill” de les declaraciones de Puente
Les crítiques també han anat arribant en cascada a través de Twiter, amb missatges que han combinat la crítica a les paraules d’Óscar Puente amb la reprovació de la seva actuació com a ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, després dels incidents dels darrers dies. Miguel Tellado, portaveu del PP al Congrés, ha fet servir la ironia: “Per a Puente, és una extravagància que algú faci la seva feina, però hauria de provar-ho”. I li ha demanat que faci “menys fanfarronades contra els jutges” i dediqui “més hores al despatx per arreglar els trens”. En la mateixa línia, Elías Bendodo, vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, li ha etzibat que “no sap gestionar el seu ministeri”, però “diu als jutges com aplicar la llei”. “Senyor ministre, no s’extralimiti i ocupi’s d’allò seu, que no va bé”, ha reblat.
Més crítiques. Ester Muñoz, vicesecretària de Sanitat i Educació, ha denunciat la “gravetat” i el “perill” de les declaracions d’Óscar Puente i ha reprovat que l’executiu “utilitzi el Tribunal Constitucional per esborrar el Poder Judicial”. Per la seva banda, Paloma Martín, senadora i vicesecretària de Desenvolupament Sostenible, ha criticat que la Moncloa “torni a fer servir la seva bola de vidre” amb el TC i ha alertat que vagi a “cara descoberta” evidenciant que “controla les institucions de l’Estat a plaer” per “aconseguir els seus objectius, encara que impliqui la seva degradació”.
La diputada Miriam Guardiola ha considerat que el fet que Puente “anticipi” que el TC “corregirà” el Suprem és “lamentable” i “temerari”. I la portaveu de Justícia del PP al Congrés, María Jesús Moro, que va participar en la tramitació de la llei d’amnistia a la cambra baixa, reclama que és “imprescindible” que algú al TC “defensi la institució”, ja que si “es manté en silenci davant aquestes afirmacions de ministres del govern espanyol”, a parer seu estarà “ratificant que actua al dictat de l’executiu”.
Junts anima la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat a actuar contra els jutges del Suprem
Qui també s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió és un dels principals actors implicats: Junts per Catalunya. En la roda de premsa en la qual ha anunciat que el partit celebrarà un congrés a finals d’octubre, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha apel·lat directament al govern espanyol i ha assenyalat la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Mentre Óscar Puente ha afirmat que la Moncloa “ha fet el que podia i el que havia de fer” amb la tramitació i l’aprovació de la llei d’amnistia i ha assenyalat que “ara toca a la Judicatura fer el que correspon”, Jordi Turull considera que el govern espanyol “podria fer bastant més”.
“Quan tu saps que un jutge no aplica una llei, que és molt clara, és un jutge que no està complint la llei. I, de la mateixa manera que s’actua jurídicament contra aquell que diuen que no compleix la llei, haurien de fer-ho també contra els jutges que han decidit no aplicar la llei contra determinades persones”, ha esgrimit Jordi Turull. El secretari general de Junts ha recordat que “l’estat i el govern de l’estat” tenen “mecanismes per actuar jurídicament” i no fer-ho només “contra jutges quan afecta algun familiar teu”, en relació amb la querella que Pedro Sánchez va presentar, a través de l’Advocacia de l’Estat, contra Juan Carlos Peinado, el jutge que està investigant Begoña Gómez. Turull ha reclamat a la Fiscalia o a l’Advocacia de l’Estat que actuïn “vers els jutges que estan rient del Congrés dels Diputats”.