La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil ha descartat en un nou informe del 2 de juliol que hi hagi indicis de delicte en la resta de contractes que va rebre l’empresari Juan Carlos Barrabés per part de diverses administracions públiques. Així ho ha revelat José Manuel San Baldomero, el fiscal del cas pel qual s’investiga Begoña Gómez, en un escrit presentat davant del jutge Juan Carlos Peinado en el qual l’insta a “delimitar” la investigació a l’esposa del president del govern espanyol. Considera que el jutge dirigeix una “causa general” contra Gómez. La Fiscalia, doncs, recorda que ja ha demanat al jutge en diverses ocasions que precisi què investiga exactament, perquè fins ara no hi ha hagut cap resposta clara per part de Peinado.

Així, avisa de la "dificultat" que implica "comprendre l'objecte fàctic" de les diligències que ha acordat el jutge, la qual cosa considera una "mostra de la incertesa i deriva processal en la qual es desenvolupa la present instrucció". Finalment, la Fiscalia incideix en què la seva interpretació "serà o no encertada, i serà o no acceptada, però no és, ni pretén ser, ni pot titllar-se de deslleial de cap manera". En aquest informe de la Guàrdia Civil s'assenyala expressament que “en línies generals, amb base en la informació observada en els expedients, la preparació, inici, tramitació, licitació adjudicació, formalització i execució dels contractes s'haurien desenvolupat amb normalitat aparentment i sota els principis que regeixen la contractació pública”. 

No-obligació de Begoña Gómez d’assistir al jutjat

Aquest dimarts el jutge Juan Carlos Peinado va amenaçar Begoña Gómez de detenir-la; tot i que minuts més tard va haver de recular amb aquesta advertència. En un primer moment, el jutge va amenaçar l’esposa del president espanyol que ordenaria la seva detenció si el pròxim dilluns no assisteix al Jutjat d’Instrucció Número 41 de Madrid. L’havia advertit que està “obligada” a acudir-hi. Estava previst que el testimoni principal del cas, que és Juan Carlos Barrabés, no fes acte de presència al jutjat de la madrilenya plaça de Castilla, i declarés per videoconferència perquè estava ingressat a l'hospital per malaltia greu. Finalment, Barrabés va rebre l'alta hospitalària i, per tant, la presència de la dona de Pedro Sánchez no serà necessària.

Juan Carlos Peinado havia exigit a Begoña Gómez justificar la seva absència si dilluns no es presentava al jutjat per seguir l’interrogatori a Juan Carlos Barrabés. El jutge va argumentar que s’ordenava la presència de l’esposa del president del govern espanyol perquè la declaració com a testimoni de Barrabés s'utilitzaria com a prova preconstituïda en un eventual judici per raons de salut de l'empresari; és a dir, que la declaració del dilluns, encara que es realitzarà en la fase d’instrucció, es podria haver utilitzat com a prova en cas que se celebri un judici.

Ara bé, l'article 449 de la Llei d'Enjudiciament Criminal assenyala que "l'absència de la persona investigada degudament citada no impedirà la pràctica de la prova preconstituïda, si bé la seva defensa lletrada, en tot cas, haurà d'estar present". És a dir, aquest article obre la porta a només comptar amb la presència de l'advocat de Begoña Gómez, però el jutge no ho havia estimat així.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!