El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha presentat aquest dimecres un nou mapa interactiu en línia que identifica més de 6.000 vestigis franquistes als carrers i edificis de tot l'Estat: plaques, insígnies, escuts, noms de carrers i estàtues, una simbologia heretada de la dictadura que incompleix l'actual llei de memòria democràtica. La web, amb el nom de "deberiadesaparecer.com", mostra més de 3.000 a tot Catalunya.
El detallat mapa permet filtrar per territori, tipologia del símbol, personatge o moment històric. A més, s'inclou un formulari amb la finalitat d'ampliar la base de dades existent i mantenir-la actualitzada, de manera que els ciutadans poden notificar símbols que coneguin i no estiguin al mapa. De fet, CCOO obreres estima que el mapa només recull un 70% dels símbols que encara queden. L'objectiu, assenyala el sindicat, és aconseguir "incidència social" per resignificar espais públics i "reparar" la memòria de les víctimes del franquisme.
Una tasca "inconclusa"
En la presentació del mapa aquest dimecres, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha reivindicat que el seu sindicat té una relació "històrica" amb la memòria democràtica a Espanya i ha refermat el seu suport a les lleis del 2007 i el 2022 per promoure la retirada de simbologia franquista i qualsevol placa, estàtua o nomenclatura que enalteixi o commemori la sublevació del 1936 i la dictadura. En aquest sentit, el mapa ha de servir, defensa Sordo, per avançar en la tasca "inconclusa" de retirar tots aquests vestigis, "contraris a la dignitat del nostre país". El secretari general de CCOO ha aprofitat també per a denunciar les "intolerables" afirmacions recents del diputat de Vox Manuel Mariscal Zabala, "fent apologia del franquisme" en seu parlamentària, alhora que ha instat la fiscalia a actuar "amb contundència".
Fins a 4.000, segons el cens oficial de la Generalitat
A Catalunya, aquest mapa identifica 2.900 símbols, la zona de l'Estat a on més mostra. Això inclou les habituals plaques del 'Ministerio de la Vivienda' en els pisos de protecció oficial construïts en grans quantitats als anys del 'Desarrollismo', monuments o inscripcions commemoratives en pedra. El cens oficial de la Generalitat de Catalunya, més complet i acompanyat amb imatges en molts casos, n'identifica gairebé 4.000. En la gran majoria de casos es tracta de plaques amb el jou i les fletxes als habitatges. Aquest darrer cens inclou un ampli mostratge recollit en els municipis de Catalunya per sobre de 3.000 habitants.